NIDA Almere: Zwarte Piet moet uit het straatbeeld verdwijnen

ALMERE • Ma 27 september 2021 | 17:10 • Maandag 27 september 2021 | 17:10

Zwarte Piet moet uit het straatbeeld verdwijnen tijdens het vieren van sinterklaasfeesten in Almere. Daar pleit NIDA Almere voor. Volgens raadslid Hassan Buyatui van NIDA is Zwarte Piet niet van deze tijd en wordt diens uiterlijk door veel Almeerders als kwetsend ervaren: "Een sinterklaasfeest met Zwarte Pieten kan bijdragen aan pesten, uitsluiting en discriminatie", zo schrijft NIDA.

Volgens Buyatui vieren ondernemersverenigingen, scholen en tal van organisaties in de stad het sinterklaasfeest nog steeds met Zwarte Pieten erbij. Dat vindt hij jammer, want "sinterklaasfeesten dienen op een leuke en vooral op een toegankelijke manier voor iedereen, gevierd te worden".

Niet handhaven maar signaal afgeven
Buyatui wil vooral dat het college van burgemeester en wethouders zich uitspreekt tegen het gebruik van Zwarte Piet, "en op geen enkele manier, direct dan wel indirect, in subsidiërende, dan wel faciliterende zin, als lokale overheid bij te dragen aan de instandhouding van de figuur van Zwarte Piet". Het stadsbestuur zou hierover een brief moeten sturen naar schoolbesturen van alle onderwijsinstellingen, ondernemingsverenigingen, sportverenigingen, supermarkten en andere partijen en partners in de stad.

Handhaving
Buyatui zegt niet de intentie te hebben dat zijn oproep gehandhaafd moet worden maar wil dat het stadsbestuur een signaal afgeeft richting de Almeerse samenleving. NIDA pleit ervoor om de NTR te volgen, die gebruik maakt van schoorsteen- en roetveegpieten. En dan niet alleen bij de gemeentelijke intocht in Almere Haven, "maar overal in de stad en bij alle sinterklaasfeesten dient de lijn van NTR ook gevolgd te worden." Binnenkort praat de gemeenteraad in Almere over de oproep van NIDA.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel