Gemeente opent speciale balie voor doven en slechthorenden

ALMERE • Di 28 september 2021 | 10:38 • Dinsdag 28 september 2021 | 10:38

Doven en slechthorenden kunnen voortaan terecht bij een aparte balie in het stadhuis van Almere. Balie 18 is voorzien van een systeem waardoor de stem van de baliemedewerker beter te horen is en omgevingsgeluid wordt weggefilterd. Ook is er de mogelijkheid om via een telefoon een doventolk in te zetten.

De ontvangstmedewerkers in de centrale hal van het stadhuis hebben een aantal basisgebaren in gebarentaal geleerd, zoals 'ik ben doof' en 'ik ben slechthorend'. Daardoor kunnen ze makkelijk doorverwijzen naar de juiste balie.

Voor Annelies van Stenus, die zelf slechthorend is, is het echt een uitkomst: "Ik vind het fantastisch. Dit is zo handig voor alle mensen die een beperking hebben. Je hoort het nu echt duidelijk, net zoals thuis met alle voorzieningen." Het systeem is ook heel gebruikersvriendelijk: "Ze hoeven het eigenlijk niet uit te leggen want het enige dat ik hoef te doen is het aan doen en hard te zetten."

Volgens een medewerker van de gemeente wonen er in Almere zo'n 10.000 mensen met een beperking. Ze wil met de aangepaste balie voor meer mensen toegankelijk zijn. Het systeem is ook geschikt voor mensen die slecht tegen prikkels kunnen of last hebben van omgevingsgeluid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel