Hoge gasprijs raakt tuinders en mogelijk ook de prijs van bloemen

FLEVOLAND • Di 28 september 2021 | 17:24 • Dinsdag 28 september 2021 | 17:24

"Bijna niemand ontkomt aan de gevolgen van de hoge gasprijs van dit moment", kopte verschillende kranten de afgelopen weken. En dat blijkt ook voor de glas- en tuinbouw te gelden. Het valt op den duur niet uit te sluiten dat consumenten een paar centen meer moeten betalen voor bijvoorbeeld een bos rozen.

Bram Termeulen is eigenaar van Termeulen Roses in het glastuinbouwgebied in Almere Buiten. Normaal gesproken gaat één derde van zijn kosten naar energie. In vergelijking met september vorig jaar zijn de energiekosten deze maand verdubbeld. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben tuinder sinds 1992, deze gasprijzen zijn extreem."

Bram Bernhard is duurzaam glastuinbouwer in Luttelgeest. Ook hij merkt de gevolgen van de gasstijging, ondanks dat hij voor een groot deel al niet meer van gas afhankelijk is. Zo maakt hij ook gebruik van zonnepanelen en aardwarmte, maar daarmee ben je niet gered. "Dat komt door subsidies. Normaal krijg je compensatie voor het verschil tussen de prijs van aardgas en de kostprijs van aardwarmte. Die is nu nagenoeg gelijk." Volgens Bernhard maakt het dus niet zoveel uit of je op gas zit of op andere elektriciteitsbronnen. "De hele sector is op dit moment de pineut".

Nog geen verhoging
Ondanks de hoge kosten is Termeulen op dit moment niet van plan de prijzen van zijn rozen te verhogen. Hij verkoopt zijn rozen vooral aan particulieren. Om zijn klanten te behouden wil hij hen niet laten schrikken met hoge prijzen. "In eerste instantie wil ik de prijzen nog hetzelfde houden maar als deze gasprijzen doorzetten of ze worden nog hoger, dan zal ik genoodzaakt zijn om ook een lichte verhoging door te voeren. Ik probeer het met stapjes te doen want ik wil mijn vaste klanten bij me houden."

Waarom zijn de energieprijzen zo hoog?
- Door een vrij koud voorjaar waren de gasbergingen vrij leeg. Deze zijn in de zomer door de hogere prijzen veel minder dan normaal gevuld.
- In Azië is de vraag naar gas toegenomen en zijn ze bereid hogere prijzen te betalen.
- Het einde van de coronabeperkingen betekent meer vraag naar energie.
- Rusland levert minder gas aan Europa.
- De gaskraan in Groningen gaat verder dicht.
- Het sluiten van kolencentrales en kerncentrales door Europa heen betekent meer vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
- Het waait minder dan normaal, waardoor er minder windenergie is opgewekt.

Rozen en orchideeën
Termeulen produceert ruim anderhalf miljoen rozen per jaar en daarvoor heeft hij veel energie nodig. Hij kan echter geen andere energiebronnen gebruiken zoals aardwarmte. Volgens hem is de bodem waar zijn bedrijf is gevestigd, niet geschikt om aardwarmte te winnen. Dat komt volgens hem omdat de grondlagen onstabiel zijn.

Wel overweegt hij om zonnepanelen te plaatsen. "Wij zijn aan het rekenen om zonnepanelen aan te leggen. Alleen geven zonnepanelen de meeste stroom in de zomermaanden en wij hebben de meeste stroom in de wintermaanden nodig. Dus eigenlijk zou er dan een goede oplossing moeten komen om de elektriciteit die in de zomer opgewekt wordt, op een goedkope manier te kunnen opslaan zodat we dat in de winter kunnen gebruiken. Maar op dit moment zijn zulke batterijen heel duur."

Volgens de NOS heeft de Tweede Kamer wel geanticipeerd op de stijgende prijzen voor midden-en kleinbedrijven. Vorige week werd namelijk besloten om de energiebelasting op elektriciteit (ODE) voor bedrijven met 125 miljoen euro te verlagen. Dit zal de belasting voor het midden- en kleinbedrijf relatief goedkoper maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel