Deel van IJsselmeer volgend jaar afgesloten voor scheepvaart

SWIFTERBANT • Wo 29 september 2021 | 11:38 • Woensdag 29 september 2021 | 11:38

Een deel van het IJsselmeer is vanaf januari verboden voor het scheepvaartverkeer. Rijkswaterstaat heeft dit besloten vanwege de bouw van 24 windmolens van Windplanblauw. Het gebied waar het om gaat strekt zich uit tussen de haven van Flevokust in Lelystad en de Ketelbrug.

De verordening van Rijkswaterstaat lag zes weken ter inzage en er zijn geen bezwaren binnengekomen, ook niet van beroepsvissers of beroepsvaart. Rijkswaterstaat zelf en Waterschap Zuiderzeeland mogen er wel varen. De laatste moet bij de dijk kunnen voor beheer en onderhoud.

Foto: Staatscourant

Uitzondering voor beroepsvisserij en zandwinning
Voor de beroepsvisserij en zandwinning wordt ook een uitzondering gemaakt. "Zij zijn voor een deel van hun broodwinning afhankelijk van het gebied", aldus Rijkswaterstaat. Deze beroepsgroepen krijgen alleen toegang tot het afgezette deel als Windplanblauw dat goedkeurt.

Er is overwogen om de afzetting in gedeeltes te doen, maar alle werkzaamheden en alle materieel maken dat niet mogelijk. Voor de beroeps- en recreatieve scheepvaart is een omleiding rond de werkzaamheden, waarbij de vertraging volgens Rijkswaterstaat ongeveer 15 minuten is.

De afsluiting duurt tot uiterlijk 31 december 2023.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel