Rammelende boekhouding bij politieke partij Respect! Almere

ALMERE • Wo 29 september 2021 | 13:42 • Woensdag 29 september 2021 | 13:42

De kascommissie van de Almeerse gemeenteraad heeft ingegrepen bij de politieke partij Respect! Almere, omdat van de bankrekening van de partij ook privézaken werden betaald. Bij alle andere partijen in de gemeenteraad waren de financiën wel keurig op orde, schrijft de kascommissie in haar eindrapportage fractievergoedingen 2020.

Respect! Almere kreeg 3500 euro om als politieke partij te kunnen functioneren. 679 euro daarvan was niet te verantwoorden in de boekhouding over 2020. In juni 2021 heeft fractievoorzitter René Eekhuis dat bedrag op verzoek van de kascommissie terugbetaald.

De kascommissie stelde dat de 679 euro niet gebruikt is voor de politiek. Uit stukken blijkt dat het onder meer gaat om een niet verklaarbaar bedrag van 500 euro, een betaling aan de verzekeringsmaatschappij Ohra en een storting op een ABN/Amro rekening. Door het terugstorten zegt de kascommissie dat de financiële zaken over 2020 wel weer kloppen.

Frank Fesevur van de kascommissie is niet te spreken over de boekhouding van Respect! Almere. "Elk jaar is het hetzelfde verhaal en eigenlijk alleen bij Respect!", zegt Fesevur, die voor de PVV in de Almeerse gemeenteraad zit. "Dit keer waren ze weer te laat en overschreden ze alle termijnen die staan voor de verantwoording." Respect! Almere fractievoorzitter Eekhuis zegt dat dit niet klopt en hij belooft beterschap voor de komende jaren. Als verklaring geeft de partijvoorman dat een medewerker is vertrokken naar een andere partij, waardoor de administratie misliep.

Naast het onjuist besteden van het fractiegeld, worden er ook privébetalingen door partijvoorman Eekhuis gedaan vanaf de rekening van Respect! Almere. Dat blijkt uit de openbaar gemaakte bankafschriften van de partij. Zo is een abonnement van Kamernet, een website voor het verhuren van kamers en woningen, betaald.

En uit de partijkas is de gemeentelijk belastingaanslag voor het koffiehuis in Amersfoort van Eekhuis overgemaakt. Die bedragen werden wel telkens na een paar dagen terugstort. Volgens Eekhuis komt het door de bank die een verwarrende app heeft waardoor het weleens misgaat, maar hij geeft toe dat dit 'fout' is.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel