Hond Iwan helpt kinderen leren lezen

ZEEWOLDE • Za 2 oktober 2021 | 15:38 • Zaterdag 2 oktober 2021 | 15:38

Hond Iwan was zaterdag een opvallende verschijning in de FlevoMeer bibliotheek in Zeewolde. De Golden Retriever was gevraagd om kinderen te helpen goed te leren lezen.

De 6 jaar oude Iwan biedt volgens zijn baasje Anouk Doffer het ideale luisterend oor, met name voor kinderen die moeite hebben met lezen. "Goed leren lezen is vooral kilometers maken", zegt Doffer, die met haar bedrijf KwispelCoaching kinderen en gezinnen begeleidt. "Voorlezen kan daarbij helpen, maar dat is niet voor ieder kind gemakkelijk. Het roept soms spanning op. Voorlezen aan een hond kan motiveren."

Hond zorgt voor ontspanning
Eén van de aanwezige kinderen in Zeewolde vatte het treffend samen: "Iwan luistert altijd en lacht niet als je een foutje maakt." Inderdaad, de hond luisterde met een stoïcijnse blik naar de voorlezende kinderen, liet zich tussendoor gewillig knuffelen en gaf af en toe een poot. "Een dier heeft geen oordeel", zegt Doffer. "Een hond zorgt voor ontspanning en mag natuurlijk tussen het lezen door geaaid worden. Hierdoor doet het kind succeservaringen op."

Drukke agenda
De agenda van Iwan is inmiddels flink gevuld. Als voorleescoach komt hij op scholen, in bibliotheken of bij de mensen thuis. "Het is voor hem wel echt werk, dus hij is straks moe", weet Doffer. "Ik hou goed in de gaten dat Iwan niet te veel werkt, dan blijft het leuk voor hem."

Favoriet boek
Uit welk boek Iwan na al zijn ervaringen nou het liefst wordt voorgelezen, daar is zijn baasje nog niet achter. "Daar zijn de meningen nog steeds over verdeeld. De een zegt kapitein Onderbroek, de ander zegt Harry Potter, dus ik denk dat Iwan eigenlijk elk boek leuk vindt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel