RIVM: Aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames gestegen

FLEVOLAND • Di 5 oktober 2021 | 16:24 • Dinsdag 5 oktober 2021 | 16:24

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Flevoland is de afgelopen week gestegen. De afgelopen zeven dagen werden 335 inwoners van de provincie positief getest op corona, tegenover 285 in de week daarvoor. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. Negen Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona, vier meer dan in de week ervoor.

In de helft van de Flevolandse gemeenten nam het aantal nieuwe besmettingen toe. In Almere steeg het aantal coronabesmettingen van 137 naar 178. In Noordoostpolder steeg het aantal nieuwe besmettingen naar 26, tegenover tien in de week ervoor. Op Urk is de absolute stijging niet zo groot. Daar kwamen er zeven positieve testuitslagen bij, ten opzichte van zes in de week daarvoor.

In Dronten, Lelystad en Zeewolde daalde het aantal nieuwe besmettingen licht. In Lelystad kregen 95 mensen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 98. In Dronten: 22 nieuwe besmettingen ten opzichte van 26 in de week daarvoor. En in Zeewolde daalde het aantal nieuwe besmettingen van acht naar zeven.

Door de 335 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 44.817 Flevolanders officieel besmet geraakt.

Iets minder getest, maar meer mensen kregen een positieve uitslag
In Flevoland zijn er volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 441 mensen per dag getest door de GGD. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 9,9 procent. Een week eerder werden er gemiddeld 487 mensen per dag getest, waarvan 7,6 procent besmet was met het coronavirus.

De testen hebben landelijk 12.016 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht in de afgelopen zeven dagen, een minieme stijging ten opzichte van de 11.760 van de week daarvoor. Van 136.444 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 8,1 procent positief. De voorgaande week was dit 7,5 procent.

Negen ziekenhuisopnames in een week
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE negen Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Het gaat om vier Almeerders, vier inwoners van Lelystad en 1 persoon uit Zeewolde. Die laatste ziekenhuisopname is de eerste in die gemeente sinds eind augustus. In de week ervoor moesten vijf Flevolanders door COVID-19 naar het ziekenhuis.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 189 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De week daarvoor ging het volgens de bijgewerkte cijfers om 177 coronapatiënten. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 46 patiënten door naar de IC. In de week ervoor waren dat er nog 59.

Geen nieuwe sterfgevallen in de provincie
De afgelopen week zijn er geen Flevolanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie blijft daarmee op ten minste 252. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 102, gevolgd door Lelystad met 63, in Noordoostpolder 29, in Dronten 25, op Urk negentien en in Zeewolde veertien.

Landelijk zijn er de afgelopen week 29 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 34. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen. Bovendien zou het aantal sterfgetallen hoger kunnen liggen. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel