Nieuw schoolgebouw van het Nautilus College officieel geopend

ALMERE • Wo 6 oktober 2021 | 12:54 • Woensdag 6 oktober 2021 | 12:54

Het Nautilus College in Almere Stad is woensdagochtend officieel geopend. De leerlingen en wethouder Roelie Bosch gingen door een regenboog naar binnen. De school voor speciaal onderwijs op TL-, HAVO- en VWO-niveau is gevestigd in een oude basisschool aan de Paul Kleestraat, waarbij nieuwe lokalen zijn aangebouwd.

Gerard van Rij, afdelingsleider van het nieuwe schoolgebouw, zegt dat de regenboog een speciale boodschap met zich mee droeg. "Wij zijn voortgezet speciaal onderwijs en we zijn er voor leerlingen die vastlopen in het reguliere onderwijs." Dat vinden de leerlingen volgens Van der Rij altijd wel frustrerend. "Ik wilde door de regenboog duidelijk maken dat de zon weer gaat schijnen als je hier binnenkomt en je nieuwe kansen krijgt om jezelf te ontwikkelen en zelfvertrouwen te krijgen."

Bewust van valkuilen
Op de school zitten zo'n honderd leerlingen met een beperking. Van Rij zegt daarover: "De kinderen reageren vaak anders dan in een andere setting. Dat is op een normale school nog wel eens lastig." Van Rij wil op de school proberen de leerling bewust te maken van wat zijn valkuil is en hoe hij daarmee om kan gaan. "Want ze moeten wel verder in een wereld die niet speciaal is en geen rekening met ze houdt."

'Voortgezet onderwijs-uitstraling'
De basisschool werd de afgelopen tijd verbouwd tot middelbare school voor het speciaal onderwijs. "Er zijn zes lokalen bijgekomen", zegt de afdelingsleider. "In totaal hebben we nu zestien lokalen." Ondanks dat het een verbouwde basisschool is, vindt Van Rij dat het gebouw een echte 'voortgezet onderwijs-uitstraling' heeft en "daar zijn we al heel blij mee." De school was verspreid over noodgebouwen, waardoor de afdelingen op het college vaak gescheiden van elkaar zaten. Nu zijn ze in het nieuwe schoolgebouw samengevoegd. Dat is voor Van Rij goed nieuws: "Nu kunnen we kijken hoe we het onderwijs beter gaan maken voor deze doelgroep."

Toekomstvaardig
Er zijn veel nieuwe technische verbeteringen in het gebouw. "We hebben dus echt gekeken dat we het onderwijs zo kunnen faciliteren dat we ook toekomstvaardig zijn." Van Rij verwacht dat het onderwijs steeds vaker digitaal gaat plaatsvinden. "Dus we hebben in alle lokalen computers staan, maar de capaciteit is dusdanig dat we dat ook nog kunnen uitbreiden." Uiteindelijk verwacht Van Rij dat er zo'n vijftig tot zestig procent van het onderwijs digitaal zal plaatsvinden. De verbouwing en aanbouw heeft de gemeente Almere bijna één miljoen euro gekost.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel