Raad Almere kiest voor het nascheiden van afval

ALMERE • Do 7 oktober 2021 | 22:33 • Donderdag 7 oktober 2021 | 22:33

De gemeenteraad van Almere kiest na lang wikken en wegen voor het nascheiden van afval. Inwoners mogen daarbij hun plastic, metaal en drankverpakkingen bij het restafval gooien. Na de inzameling wordt het afval machinaal weer gescheiden. Een burgerinitiatief van een groep Almeerders pleit hier al langere tijd voor.

Een meerderheid van de Almeerse politiek vindt deze zogenaamde PMD+ methode beter dan het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om inwoners thuis hun afval te laten scheiden. Almeerders moeten in dat geval minstens drie afvalbakken gebruiken.

Volgens wethouder Jan Hoek van GroenLinks is thuis afval scheiden het beste. Het zorgt volgens hem voor lagere kosten en er blijft uiteindelijk minder afval over dat verbrand moet worden. Tijdens de vergadering van donderdagavond probeerde hij de gemeenteraad hier nogmaals van te overtuigen, maar een grote meerderheid geeft toch de voorkeur aan nascheiding. Dit heeft onder meer te maken met het gemak dat het oplevert voor burgers. Ook denken veel raadsleden dat machines het afval beter kunnen scheiden dan mensen.

Wethouder Jan Hoek waarschuwde ook voor de nodige problemen bij het overstappen naar het systeem van PMD+. Hij vreest voor hogere kosten en twijfelt of er op korte termijn een bedrijf te vinden is dat al het afval van Almere wil gaan scheiden. Een definitieve beslissing wordt later dit jaar genomen door de gemeenteraad, maar het ziet er niet naar uit dat de fracties nog van gedachten zullen veranderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel