OM: Emmeloorder schuldig aan dood jongen tijdens zwemles

EMMELOORD • Di 12 oktober 2021 | 17:06 • Dinsdag 12 oktober 2021 | 17:06

Een 54-jarige zweminstructeur uit Emmeloord is volgens justitie schuldig aan de dood van een 11-jarige jongen. Het Openbaar Ministerie heeft een taakstaf van 240 uur tegen de man heeft geëist. De jongen verdronk in februari vorig jaar in Lemmer tijdens zijn eerste zwemles.

Een tweede instructeur, een 61-jarige vrouw uit het Friese Koudum, hoorde dezelfde taakstraf tegen zich eisen. De twee instructeurs hebben volgens het OM niet goed opgelet en zijn de jongen uit het oog verloren. "Wrang, onbegrijpelijk, intens verdrietig", zo zei de officier van justitie bij de onderbouwing van zijn strafeis. "Niemand merkt het op als hij onder water verdwijnt en niet meer boven komt."

Onder water verdwenen
Het slachtoffer, afkomstig uit Eritrea, deed mee aan een eerste kennismakingsles in het ondiepe deel van het instructiebad, dat met een drijflijn was afgescheiden van het diepe gedeelte. De kinderen mochten niet voorbij de drijflijn komen. De jongen is vermoedelijk al in het begin van de les onder water verdwenen. Volgens het OM heeft het "aan voortdurend toezicht van begin af aan ontbroken". De instructeurs hadden het aantal deelnemers niet geteld.

Pas als de kinderen na de les gaan douchen wordt opgemerkt dat de jongen er niet bij is. Hij is vervolgens gevonden op de bodem van het diepe gedeelte van het zwembad. Reanimatie mocht niet meer baten.

Steken laten vallen
Volgens het OM hebben de zweminstructeurs flink wat steken laten vallen. Ze hadden de les niet voorbereid en geen afspraken gemaakt over het houden van toezicht. Ook met aanwezige leerkrachten waren geen afspraken gemaakt. Dat ze niet geregeld het aantal kinderen hebben geteld vindt het OM zeer nalatig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel