Almere heeft meest transparante giftenregister van Nederland

ALMERE • Vr 15 oktober 2021 | 6:11 • Vrijdag 15 oktober 2021 | 6:11

Almere is donderdagavond uitgeroepen tot gemeente met het meest transparante giftenregister. De gemeente kreeg daarvoor een prijs van de Nederlandse afdeling van Transparency International, een organisatie die zich inzet voor een wereld zonder corruptie.

Volgens de organisatie verdient Almere die onderscheiding, omdat de gemeente goed bijhoudt wat voor geschenken bestuurders en politici tijdens hun werk krijgen. Ook zijn er duidelijke regels opgesteld over wat wel en niet aangenomen mag worden als cadeau.

Bestuurders krijgen geregeld geschenken tijdens hun werk. Dat kan een boek of een flesje wijn zijn. Maar in sommige gevallen worden dure cadeautjes aangeboden, zoals een uitgebreid diner of een vakantiereis naar het buitenland. Wanneer de giften worden geregistreerd, kan iedereen zien om welke cadeaus het gaat. Op die manier wordt het makkelijker om omkopingen en belangenverstrengeling te bestrijden.

Vice-voorzitter Willem Boutkan van de Almeerse gemeenteraad kreeg de onderscheiding uit handen van Lousewies van der Laan van Transparency International. Volgens Van der Laan zijn er in elke provincie in Nederland vier gemeenten onderzocht. "Daaruit bleek dat helaas heel veel gemeenten nog helemaal geen register hebben. In Almere is het heel duidelijk. Iedereen weet wat de regels zijn. Dat register wordt ook jarenlang heel goed ingevuld. Dus echt een voorbeeld voor andere gemeenten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel