Europees landbouwplan 'niet haalbaar voor boer en niet betaalbaar voor consument'

FLEVOLAND • Vr 15 oktober 2021 | 13:41 • Vrijdag 15 oktober 2021 | 13:41

De beoogde landbouwplannen van de Europese Commissie hebben volgens Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) verregaande negatieve gevolgen voor de landbouw in Flevoland. De Europarlementariër verwacht een daling van de productie en een stijging van de consumentenprijzen. Over het plan wordt volgende week gedebatteerd en gestemd in het Europees Parlement.

Als het aan Eurocommissaris Frans Timmermans ligt, gaat de landbouw in Europa flink op de schop. In het plan ‘van boer tot bord’ moet het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met de helft afnemen. Het aantal biologische landbouwbedrijven moet met 25 procent toenemen. “Het is een mooi streven, maar moet haalbaar en betaalbaar zijn voor boer en consument”, zegt Ruissen. Hij ziet liever dan ook dat de politiek deze eisen niet van bovenaf oplegt.

Voor Flevoland betekent dit dat een groot deel van de agrarische bedrijven moet omschakelen naar een biologisch bedrijf. "Ik weet dat in Flevoland al 15 procent van de akkerbouw biologisch is. Dat vindt Timmermans niet voldoende." Ruissen noemt biologische landbouw een goede zaak, maar ziet wel problemen ontstaan. "Het is de vraag of dat reëel is om in zo'n korte tijd, binnen tien jaar, te groeien van 15 procent naar 25 procent."

Innoveren
Ruissen ziet liever dat Europa helpt bij het innoveren van de landbouw. Boeren zijn volgens hem bezig met experimenten om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. “Geeft dat dan ook een kans”, betoogt de Europarlementariër. Daarnaast wil Ruissen meer investeren in rassen die resistent zijn tegen ziekten en in de verbetering van landbouwgrond.

Ook verwacht Ruissen dat de Europese Unie afhankelijker wordt van invoer, omdat de eigen productie afneemt. Ook bij misoogsten zouden Europeanen afhankelijk worden andere landen buiten de EU. De voedselproductie zal dan volgens Ruissen verplaatsen naar plekken buiten de Europese Unie. Dat zou volgens hem juist weer negatieve gevolgen hebben voor het milieu. “Het klimaat is niet gebaat bij verplaatsing van de landbouw."

Maandag debatteert het Europees Parlement over de plannen de Europese Commissie. Op dinsdag volgt een stemming over het invoeren van het plan 'boer tot bord'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel