'Kant-en- klare huizen geven starters een kans op de woningmarkt'

EMMELOORD • Vr 15 oktober 2021 | 16:36 • Vrijdag 15 oktober 2021 | 16:36

Door het plaatsen van kant en klare woningen wil het Flevolandse bedrijf Startblock starters een eerlijke kans geven op de woningmarkt. Donderdag werd het achtste huis uit een project van zestien woningen geplaatst aan de Meldestraat in Emmeloord. Het project is een samenwerking met de gemeente Noordoostpolder.

De compacte woning bestaat uit drie lagen. Als je het Startblock-huis vergelijkt met een traditionele woning, dan is de fundering de enige overeenkomst. Waar de bouw normaal maanden duurt, staat er nu een woning binnen zes dagen.

Fabriek
In de fabriek wordt de woning op verschillende werkstations gebouwd. "Op het eerste station wordt bijvoorbeeld het schilderwerk gedaan", vertelt Tony Mol, algemeen directeur van Startblock. "Daarna wordt het dak aangebracht. In het volgende station, na anderhalve dag, zijn we al bezig met de installatie van de keuken en de badkamer. Vervolgens gaan we door naar de elektra en naar het water, zo werken we de woning af."

Hoewel de woning volledig bewoonbaar uit de fabriek komt, moeten de bewoners na plaatsing nog even wachten tot ze hun huis kunnen betrekken. "De woningen moeten eerst worden aangesloten op de nutsvoorzieningen", zegt Mol. "Dat zal waarschijnlijk volgende week al gebeuren. Dan duurt het nog een paar weken voordat de eerste bewoners er in kunnen."

Starters
Aan de woning hangt een prijskaartje van 100.000 euro exclusief BTW. Daar komen de kosten voor de grond nog bij. Omdat de woning bedoeld is voor starters, is het belangrijk dat het naast milieuvriendelijk ook betaalbaar is. "Wij vinden het belangrijk dat starters een plek krijgen in Emmeloord", vertelt Mol. "Dat vinden de gemeente Noordoostpolder en de investeerders ook. In heel Nederland is de nood hoog. Het is nodig dat we sneller en meer gaan bouwen. We hebben dit in een jaar tijd gerealiseerd. Dat is ongelofelijk snel."

Uitdagingen
Het bedrijf krijgt te maken met uitdagingen tijdens het bouwen en plaatsen van de woningen. Mol: "De grote uitdaging die we hebben om woningen snel te plaatsen zijn de nutsvoorzieningen. De capaciteit is onvoldoende. Soms moeten we heel lang wachten tot we kunnen opleveren, terwijl de woning er misschien al maanden staat."

Ook zijn er procedures waar Startblock rekening mee moet houden. "Deze woning is standaard", zegt Mol. "Wel kan het er iedere keer anders uitzien. Als we in Emmeloord een vergunning hebben, waarom moeten we dan in Almere weer wachten op een vergunning? Die starter staat soms al dertien jaar op de lijst."

De plaatsing van de huizen zijn de eerste huizen in Flevoland. Startblock wil in de toekomst nog achttien woningen plaatsen in Emmeloord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel