'Gemeente wilde undercover bij moskee voor geheim onderzoek'

ALMERE • Za 16 oktober 2021 | 11:46 • Zaterdag 16 oktober 2021 | 11:46

De gemeente Almere heeft de opdracht gegeven voor undercoveronderzoek naar een moskee. Dat schrijft NRC op basis van eigen onderzoek. Almere is een van zeker tien gemeenten die de afgelopen jaren opdracht hebben gegeven om undercover onderzoek te doen naar moskeeën in hun stad.

In Almere stonden ze op het punt om daadwerkelijk aan een undercoveroperatie te beginnen. De gemeente wilde onderzoekers van een particulier bureau naar islamitische organisaties sturen om daar gevoelige informatie op te halen, zonder zichzelf kenbaar te maken als iemand van de gemeente.

Volgens NRC zou dit in een geheim rapport staan. Een bureau zou voor de gemeente een zogenoemd ‘krachtenveldanalyse’ maken. De onderzoekers zouden zich voordoen als willekeurige bezoekers van de islamitische organisaties en met ze bidden en meeluisteren naar de preken en gesprekken. Lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de bestrijding van radicalisering in hun gemeente. De onderzoeken zouden zijn betaald door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Het onderzoeksbureau laat aan NRC weten volgens de wet te hebben gehandeld. Privacy-deskundigen die de krant heeft gesproken, oordelen daar anders over. Hoogleraar Recht- en datawetenschappen Bart Custers van de Universiteit Leiden zegt dat de gemeenten de wet overtreden. Hoogleraar Staats- en bestuursrecht Ymre Schuurmans zegt dat het handelen van de gemeenten 'onrechtmatig' is.

Reactie gemeente
Volgens de NRC zou de gemeente Almere dus op het punt te staan om een dergelijk geheim onderzoek uit te zetten. De gemeente zou balen van de onthulling van het geplande onderzoek “Wij betreuren het dat dit artikel invloed kan hebben op de betrouwbaarheid van nog te verzamelen data”, aldus de gemeente Almere tegen de NRC. Of de operatie nu nog doorgaat is onduidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel