Nieuwe appartementen voor oude inwoners dorpen

TOLLEBEEK • Za 16 oktober 2021 | 14:21 • Zaterdag 16 oktober 2021 | 14:21

Nieuwbouwproject ‘De Jachtstaete’ in Tollebeek is vrijdag officieel in gebruik genomen. Het initiatief voor de bouw van de 21 woningen kwam uit het dorp zelf.

"Dorpsbelang heeft de bal aan het rollen gebracht", zegt Jan Swart, oud-voorzitter van de vereniging. Hij is eigenlijk de kartrekker van het initiatief, dat voor hem al ruim tien jaar geleden begon. "Als Dorpsbelang wilden we zorgen dat de mensen die ons dorp opgebouwd hebben in het dorp konden blijven wonen. Zij zoeken vaak een kleinere woning, een appartement, maar die waren hier niet of nauwelijks."

Inbreidingsproject
Niet een projectontwikkelaar of de overheid zette dus de eerste stap voor dit project, maar Dorpsbelang. De gemeente werkte graag mee en dat resulteerde in het zogenoemde eerste 'inbreidingsproject' in Tollebeek. Wethouder Marian Uitdewilligen (CDA) was aanwezig bij het feestje.

"Noordoostpolder is zo’n 80 jaar oud nu", stelt ze. "Er zijn vroeger veel scholen gebouwd. Tegenwoordig willen we graag één school in een dorp. Op de plek van de afgebroken Mariaschool in Tollebeek kon daarom dit woningbouwproject tot stand komen." De wethouder verwacht dat er in de komende jaren meer van dit soort projecten in de dorpen komen. "In onder andere Rutten zijn we al bezig."

'Zuinig zijn'
De Jachtstaete bestaat uit tien appartementen, vier 2-onder-1 kap woningen en zes rijtjeshuizen. "De woningen zijn voor starters", legt Swart uit. "De appartementen met name voor oudere inwoners, de mensen die Tollebeek mede hebben opgebouwd. Op hen moeten we zuinig zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel