Wethouder De Jonge wil haast maken met armoedebeleid

ALMERE • Zo 17 oktober 2021 | 11:54 • Zondag 17 oktober 2021 | 11:54

Het bestaande armoedebeleid in Almere wordt in grote lijnen voortgezet. Op korte termijn presenteert de Almeerse wethouder Froukje de Jonge (CDA) nieuwe beleidsplannen. "Dit is een heel belangrijke opgave", zegt ze in het tv-programma Over Flevoland Gesproken. "Ik ben ongedurig. We hebben een hele goede basis om verder te bouwen, en dat moeten we verrekte snel gaan doen."

De wethouder verwijst naar de 10.000 Almeerse gezinnen die in armoede leven: "Eigenlijk lééf je dan niet, maar ben je alleen aan het overleven." Een externe toets naar de effectiviteit van de huidige aanpak is gunstig uitgevallen, zodat de gemeente daarop kan voortborduren.

De kern van de Almeerse aanpak is dat die zoveel mogelijk aansluit op de belevingswereld van mensen in armoede. De Jonge: "Dat betekent gewoon dat je met iemand gaat praten: Hoe ziet jouw leven eruit? Wat zijn jouw dromen, waar zit jouw energie? Je wilt mensen weer het gevoel geven dat ze een toekomst hebben. We helpen ook feitelijk, want vaak is er gewoon een probleem van te weinig geld of te hoge schulden. Maar we willen niet alleen geld en spullen geven, we willen nieuwe kansen geven."

"Wij hebben in sommige gevallen het stempel 'fraudeur' klakkeloos overgenomen"

— Frouke de Jonge, wethouder Almere

In de groep Almeerders die onder de armoedegrens leven, zitten ook veel gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire. Froukje de Jonge trekt zich hun lot sterk aan. "In Almere lopen we in percentages helaas voorop in het aantal gedupeerden. Het was echt een dreun om te zien hoe ontzettend we hebben gefaald met zijn allen." Hoewel de gedupeerden het slachtoffer zijn geworden van de landelijke belastingdienst, moet ook de gemeente Almere lessen trekken, vindt de wethouder. "In het kinderopvangschandaal hebben wij in sommige gevallen het stempel 'fraudeur' klakkeloos overgenomen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel