CDA: 'Speculanten weren van woningmarkt door zelfbewoningsplicht'

ALMERE • Ma 18 oktober 2021 | 17:59 • Maandag 18 oktober 2021 | 17:59

Koop je een huis in Almere, dan moet je er ook zelf gaan wonen. Die verplichting wil de Almeerse fractie van het CDA. Dit moet voorkomen dat beleggers woningen opkopen om ze vervolgens te verhuren.

Een ruime meerderheid van de Almeerse gemeenteraad heeft het college van B en W eerder dit jaar al opgedragen om voorbereidende stappen voor deze maatregel te zetten. Alleen de PVV en NIDA stemden toen tegen. Als het aan het CDA ligt, wordt het beleid ook daadwerkelijk ingevoerd.

Naast de zelfbewoningsplicht moet er ook een vervreemdingsverbod komen. Dat houdt in dat een woning niet aangeschaft mag worden met als doel deze met winst te verkopen.

"Het houdt koopwoningen bereikbaar voor starters en gezinnen met een middeninkomen", vertelt Kees Sanderse van het CDA. Hij noemt Almere Poort als plek waar het de afgelopen jaren is misgegaan. "Daar zijn heel veel koopwoningen gekocht door speculanten. En die zijn ze daarna weer gaan verhuren, bijvoorbeeld aan expats. Deze maatregel kan dat een halt toeroepen."

Mocht het anti-speculatiebeding er daadwerkelijk komen, dan moeten er volgens het CDA wel uitzonderingen gemaakt worden voor bepaalde situaties. Zo mogen ouders nog wel steeds een woning kopen voor hun kinderen. Ook echtscheiding en baanverlies worden genoemd als uitzondering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel