Raadsleden bezorgd over privacy bij opname gesprekken door gemeente

DRONTEN • Ma 18 oktober 2021 | 22:35 • Maandag 18 oktober 2021 | 22:35

Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en de SP in de gemeenteraad van Dronten vragen het college van B en W om tekst en uitleg over de inzet van camera's om gesprekken tussen ambtenaren en burgers in de spreekkamers op te nemen.

Volgens Paul Vermast van GroenLinks gebeurt dat vooral in de spreekkamers van het Sociaal Domein. Dat is een afdeling waar de inwoners verschillende soorten hulp kunnen vragen, zoals het aanvragen van een uitkering. Vermast: "In die spreekkamer moet je van alles en nog wat vertellen over je gezinssituatie, je financiële situatie en dat is een ruimte waarin geluid en beeld wordt opgenomen. Dat vinden wij toch echt heel kwetsbaar, omdat het hele privacygevoelige dingen zijn die dan worden vastgelegd."

Verschillende gemeenten in Nederland gebruiken camera's om de veiligheid van hun medewerkers te waarborgen. Dat komt doordat er medewerkers het slachtoffer zijn geworden van agressie en geweld. Volgens Vermast staat de veiligheid van de medewerkers op het gemeentehuis voorop, maar hij vindt het te ver gaan dat alle gesprekken worden opgenomen. "Dat vinden we echt van een andere orde." Dat de opnames na twee weken worden verwijderd, vindt het raadslid geen oplossing.

De fracties zeggen dat gemeenten volgens de Autoriteit Persoonsgegevens zeer terughoudend moeten zijn als het gaat om cameratoezicht in openbare ruimtes. Er gelden strenge voorwaarden en regels. De drie partijen vragen het college van B en W of de gemeente andere maatregelen kan nemen die minder ingrijpend zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel