50 coronabesmettingen in zorgcentrum De Kiekendief

ALMERE • Di 19 oktober 2021 | 12:17 • Dinsdag 19 oktober 2021 | 12:17

Woonzorgcentrum De Kiekendief in Almere is getroffen door een grote corona-uitbraak. Volgens Frederique Mensink van Zorggroep Almere zijn 26 bewoners en 24 medewerkers besmet.

Drie bewoners zijn met hevige ziekteverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Maar volgens Mensink zijn ook jongere medewerkers heel serieus ziek. "We hebben hier niet alleen te maken met snotneusjes en verkoudheidjes." Er liggen momenteel drie bewoners in het ziekenhuis.

Volgens Mensink is 90 procent van de bewoners gevaccineerd. Van de bewoners die in het ziekenhuis zijn opgenomen was het merendeel niet gevaccineerd.

Rechte lijn omhoog
De eerste besmetting werd vorige week zondag geconstateerd nadat een dag eerder een aantal mensen zich meldde met ernstige klachten. Daarna ging het volgens Mensink snel. "Het ging eigenlijk in een rechte lijn omhoog. Meteen hadden we erg veel besmettingen."

"Het ging meteen in een rechte lijn omhoog"

— Frederique Mensink, Zorggroep Almere

Van het merendeel van de medewerkers van de Kiekendief vermoedt Zorggroep Almere dat ze gevaccineerd zijn. Over die groep zijn geen harde cijfers bij de Zorggroep bekend. Een werkgever mag hier volgens de wet niet naar vragen. De impact van de uitbraak is flink. Met zo'n 170 medewerkers legt de besmetting van 24 collega's een grote druk op de zorg in De Kiekendief, ziet Mensink.

Schrijnende situaties
Om te voorkomen dat nog meer mensen ziek worden, zijn de publieke ruimte en het restaurant gesloten. Mensen moeten op hun kamer blijven, maar bezoekers zijn nog wel in kleine groepjes toegestaan. Volledig bewoners isoleren wil het zorgcentrum niet: "Dat heeft tot schrijnende situaties geleid, dat mensen niet bij hun dierbaren mochten komen", zegt Mensink. "Naar die situatie willen we niet meer terug."

Afnemende effectiviteit vaccin
De Zorggroep Almere laat door het RIVM onderzoeken om welke virusvariant het gaat. Gezien de snelheid van de besmettingen verwacht de Zorggroep dat het om de Delta-variant gaat. Maar ook de afname van effectiviteit van de vaccinaties kan meespelen: "Onze bewoners en medewerkers zijn in januari gevaccineerd", weet Mensink. Toch verklaart dat voor haar niet volledig de toename. "We hebben nog niet op een andere locatie gezien dat het zo snel ging."

Toch heeft Mensink vertrouwen in de vaccinaties. "Er is inmiddels bekend dat onze bewoners een derde prik krijgen. Dat juichen we erg toe."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel