Partijen willen vaart achter Keti Koti-slavernijmonument

ALMERE • Di 19 oktober 2021 | 22:52 • Dinsdag 19 oktober 2021 | 22:52

De gemeente Almere zou meer vaart achter een Keti Koti-slavernijmonument moeten zetten. Het moet uiterlijk 30 juni 2023 klaar zijn, zodat het onthuld kan worden tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij in dat jaar. Daar pleiten de lokale fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) en NIDA Almere voor. De partijen hopen dat lopende gesprekken van Comité 30 juni/1 juli met de gemeente Almere in een stroomversnelling zullen komen.

Anneke Dalger van Comité 30 juni/1 juli bevestigt al een jaar in gesprek te zijn met de gemeente Almere over de komst van een monument. Volgens Dalger wordt er op dit moment een concreet plan op papier gezet. De Almeerse hoopt dat de gemeente de komende tijd proactief zal meewerken aan het monument en juicht een versnelling in het proces zeker toe.

Puhl: roots van Almeerders maken monument nodig
Volgens Martine Puhl van de PvdD is slavernij een "zeer zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Die moet juist in een nieuwe stad zoals Almere, waar weinig sporen van zijn terug te zien, erkend en herdacht worden op een passende locatie. Ook zodat wij nooit vergeten."

Een Keti Koti-monument moet volgens Puhl zichtbaar zijn in Almere, omdat het een stad is met veel verschillende nationaliteiten waaronder mensen wiens voorouders tot slaaf zijn gemaakt: "Wij vinden dat het zichtbaar wordt door middel van zo'n monument. Daar kun je stil bij staan. Daarmee kun je ook aan de nieuwe generatie die gaat komen, laten zien wat er in het verleden is gebeurd." Sommige steden in Nederland hebben al een Keti Koti-monument.

Hoe het Keti Koti-monument eruit komt te zien en waar het wordt gerealiseerd, weet Puhl niet. Het kan een fysieke kunstuiting in de openbare ruimte zijn of een bijzondere boom. Volgens Anneke Dalger zijn er bij het Comité 30 juni/1 juli ideeën genoeg, ze hoopt binnenkort meer bekend te kunnen maken over de plannen voor het slavernijmonument.

De motie van de Partij voor de Dieren en NIDA Almere voor het sneller mogelijk maken van een Keti Koti-slavernijmonument wordt binnenkort in de gemeenteraad besproken.

In het bericht zijn een aantal wijzigingen aangebracht die het doel van de politieke motie verduidelijken. De politieke partijen hebben het plan voor een monument niet zelf bedacht, maar willen wel dat de gemeente er voortvarender mee aan de slag gaat. Daarnaast is de bijdrage van Anneke Dalger naderhand toegevoegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel