Verwarring over aantal asielzoekers in extra opvanglocatie

ALMERE • Wo 20 oktober 2021 | 20:47 • Woensdag 20 oktober 2021 | 20:47

Donderdag zullen 290 van de bijna 400 asielzoekers zijn ingetrokken in de extra opvanglocatie van het asielzoekerscentrum (azc) bij het sportpark Fanny Blankers-Koen in Almere. Dat verwacht het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Op woensdag bezocht demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) het overbelaste azc in Ter Apel. Bij dat bezoek gaf ze aan dat er in Almere 200 plekken beschikbaar komen voor de asielzoekers uit Ter Apel. Desgevraagd bevestigden zowel het COA als de gemeente Almere dit getal. Maar deze 200 plekken zijn onderdeel van de bijna 400 plekken die de tijdelijke opvanglocatie sinds dit weekend biedt. Het gaat dus niet om extra mensen.

Inhumaan
Verschillende azc's in Nederland kampen met een gebrek aan opvangcapaciteit. "Waardoor asielzoekers op stretchers en stoelen de nacht hebben moeten doorbrengen in paviljoens buiten het azc. Dit zorgt voor inhumane en onveilige situaties", zo schreef de staatssecretaris vorige week. Aan verschillende gemeenten is toen een oproep gedaan om extra opvangplekken te creëren.

Vorige week vrijdag werd bekend dat in Almere het asielzoekerscentrum met spoed extra opvangplekken inricht vanwege overvolle azc's. Zondag kwamen de eerste asielzoekers aan.

Tijdelijk
De tenten die nu bij het azc in Almere zijn neergezet, zijn van tijdelijke aard. Ze worden vervangen door grotere paviljoens met aparte kamers. Deze zullen een jaar blijven staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel