Burgemeester: breed onderzoek naar extremisme, geen sprake van infiltratie

ALMERE • Wo 20 oktober 2021 | 21:53 • Woensdag 20 oktober 2021 | 21:53

Het onderzoek naar extremisme dat in Almere wordt uitgevoerd richt zich niet specifiek op moskeeën, maar op extremisme "in de breedste zin van het woord." Dat zegt burgemeester Franc Weerwind. Hij benadrukt nogmaals dat daarbij geen gebruik wordt gemaakt van infiltratie of undercoveroperaties.

Almere werd zaterdag in een NRC-artikel genoemd als één van de steden waar onderzoeksbureau NTA is ingeschakeld om moskeeën te onderzoeken. Het bureau zou in het verleden in andere gemeenten islamitische organisaties undercover hebben bezocht. Dit om gevoelige informatie te verzamelen. Almere en een reeks andere gemeenten ontkennen dat.

'Onderzoekers moeten zich kenbaar maken'
"Het bureau moet gewoon voldoen aan alle wetten en regelgeving. En zeker op het gebied van privacy," vertelt Weerwind. "Ik weet welke opdracht wij aan NTA hebben meegegeven. En dan werk ik niet met heimelijke onderzoeken of infiltratie-onderzoeken." De onderzoekers zijn volgens de burgemeester verplicht om zich duidelijk kenbaar te maken als ze met mensen in gesprek gaan.

Weerwind noemt het logisch dat de gemeente informatie verzamelt over potentiële gevaren. "Ik sta voor een stuk openbare orde en veiligheid in mijn stad. En daarom vind ik het belangrijk om te weten: wat kan er gebeuren? En hoe ga ik daar mee om."

Dieren- en milieu-extremisme
Als het gaat om mogelijke gevaren, dan wordt gekeken naar allerlei stromingen. "Of het nou links-, rechts-, milieu- of dieren-extremisme is", licht Weerwind toe. "Als dat zich voordoet - en dat kan ook religieus extremisme zijn - dan moeten we daar een antwoord op hebben."

Het in kaart brengen van extremistische invloeden in Almere bevindt zich pas in een beginstadium. Het gaat om een bureauonderzoek. "De fase hierna is een veldonderzoek. Dan hebben ze gesprekken en interviews, maar moeten ze ook aangeven wie ze zijn."

Moskeebesturen weigeren gesprek
Het NRC-artikel heeft volgens de burgemeester gezorgd voor een deuk in het vertrouwen dat moskeebesturen in de gemeente hebben. Hij heeft ze uitgenodigd voor een gesprek, dat woensdag plaats had moeten vinden. "Ze hebben er vooralsnog vanaf gezien."

Uitgebreid interview met burgemeester Weerwind

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel