Klimplant die bomen en struiken verstikt wordt aangepakt

ALMERE • Do 21 oktober 2021 | 12:30 • Donderdag 21 oktober 2021 | 12:30

De gemeente Almere probeert in de parken en bossen de bosrank te bestrijden omdat die andere planten en bomen verstikt. De klimplant doet het erg goed in de vruchtbare grond van de stad en groeit verder vanaf de wortel als je hem afknipt. Daarom is de bestrijding lastig, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Ook verspreidt de plant zich makkelijk via zaadjes die met pluimpjes door de lucht reizen.

"Helaas kan het voorkomen dat tijdens de werkzaamheden bomen die bedekt zijn met de bosrank afbreken."

— Gemeente Almere

Bosrank van bomen aftrekken
Eind vorig jaar is gestart met een proef waarbij de bosrank van bomen en planten afgetrokken werd met een kleine kraan. Dat is gebeurd in het Beatrixpark aan beide zijden van het Clauspad. Er werd ook geprobeerd om de wortels zo veel mogelijk te verwijderen.

"De eerste resultaten van de proef lijken erg positief. We zien dat na deze behandeling na 1 jaar meer dan 85% weg blijft", vertelt een woordvoerder van de gemeente. Na deze rigoureuze vorm van bestrijding moet de jonge aanwas van de bosrank opnieuw in toom worden gehouden.

Locatie langs het Clauspad waar bosrank bestreden is

"Helaas kan het voorkomen dat tijdens de werkzaamheden bomen die bedekt zijn met de bosrank afbreken, deze zullen zich deels zelf herstellen. Waar nodig planten we jonge bomen en struiken terug om zo de bosranden weer snel dicht te krijgen", vertelt de gemeente.

5000 m2
Na de succesvolle proef wordt aankomend jaar gestart om op meerdere plekken de bosrank te verwijderen. Het gaat voor 2022 om ongeveer 5.000 vierkante meter. Op welke schaal de plant daarna nog bestreden wordt, is afhankelijk van het beschikbare budget.

Op kale plekken worden nieuwe planten neergezet

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel