Uitbraak vogelgriep bij pluimveebedrijf, landelijke ophokplicht ingesteld

ZEEWOLDE • Di 26 oktober 2021 | 12:36 • Dinsdag 26 oktober 2021 | 12:36

Bij een pluimveehouderij in Zeewolde is vogelgriep vastgesteld. Het biologische bedrijf aan de Duikerweg heeft twee stallen met circa 36.000 kippen. Die worden geruimd om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt per direct een ophokplicht in voor de Nederlandse pluimveesector.

In een cirkel van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Zeewolde liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden onderzocht op vogelgriep. In de tienkilometerzone rondom dit bedrijf liggen nog negen andere pluimveebedrijven. Voor deze bedrijven geldt een vervoersverbod: Alle vervoer van dieren, eieren en mest in deze zone is niet toegestaan. Het verbod wordt na zo'n 30 dagen opgeheven als er in het gebied niet weer vogelgriep wordt vastgesteld.

Voor houders van hobbyvogels, kinderboerderijen en dierentuinen is de afschermplicht van kracht, om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun poep.

Zieke en dode dieren
De getroffen pluimveehouder in Zeewolde schakelde een dierenarts in nadat de kippen in zijn bedrijf ziek werden en stierven. "Zo is het balletje gaan rollen", vertelt Lex Benden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep is een dierziekte die overgebracht wordt door besmette wilde vogels. De laatste maanden waren de ontwikkelingen juist positief: er zijn sinds het voorjaar geen besmette vogels in het wild meer aangetroffen. Daarop besloot het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in juli om de ophokplicht in te trekken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel