'Plan voor woningbouw op Werkeiland wordt niet verder aangepast'

LELYSTAD • Do 28 oktober 2021 | 6:27 • Donderdag 28 oktober 2021 | 6:27

De huidige plannen van projectontwikkelaar Levago, om 44 woningen te bouwen op het Werkeiland in Lelystad Haven, worden niet meer gewijzigd. Dat heeft wethouder Jack Schoone woensdag bekendgemaakt. Het veranderen van de plannen of het verplaatsen van het bouwproject zou de gemeente te veel geld gaan kosten.

Tegen de nieuwbouw, op het oudste stukje van Lelystad, is veel protest van bewoners. Ze vinden de gebouwen met drie verdiepingen aan de waterkant van het Werkeiland te hoog en te groot. Volgens de tegenstanders past de nieuwbouw niet bij het monumentale karakter van de huisjes die sinds 2017 de status gemeentelijk monument hebben. Ook de gemeenteraad is kritisch en gaf wethouder Schoone in januari van dit jaar opdracht om opnieuw te onderhandelen met projectontwikkelaar Levago. Ook moest er van de gemeenteraad gezocht worden naar een nieuwe plek voor het bouwproject.

Nu, na maanden onderhandelen, komt wethouder Schoone tot de conclusie dat deze weg niet haalbaar is. Het bestemmingsplan is immers al elf jaar geleden vastgesteld en op basis daarvan heeft Levago plannen en kosten gemaakt. De projectontwikkelaar heeft aangegeven eventueel op een andere plek te willen bouwen of de plannen te willen aanpassen maar, daar hangt wel een prijskaartje aan. De schatting is dat dit tussen de 5 en de 10 miljoen euro zal zijn. Volgens wethouder Schoone is dit bedrag simpelweg te hoog en daarom adviseert hij de raad om akkoord te gaan met de huidige plannen.

"We hebben echt alles gedaan", legt wethouder Schoone uit. "Als ik kijk naar de ambtelijke uren die er besteed zijn om er naar te kijken, dan durf ik wel te zeggen dat we er alle moeite ingestoken hebben om tot een oplossing te komen."

Hoe reageren de omwonenden?
De bewoners, verenigd in de Eilandraad, reageren strijdbaar. "We zullen alle rechten die we hebben gebruiken om dit te voorkomen. We willen zeker dat er gebouwd wordt, maar dan wel in een stijl die past bij het eiland", legt Paul Weber van de Eilandraad uit. "Het eiland is namelijk wel onze geboortegrond. Hier is de polder begonnen."

Ook hebben de bewoners zelf een plan gemaakt waarin geen 44 appartementen worden gebouwd maar maximaal 30. De bewoners willen dat daar eerst serieus naar gekeken wordt. "Laat Levago dat plan bouwen waar alle bewoners achter staan achter, wat recht doet aan het eiland maar ook recht doet aan de stad."

Uiteindelijk zal de gemeenteraad van Lelystad een beslissing moeten nemen of ze wethouder Schoone de opdracht geven om alsnog een financiële regeling met Levago te treffen. Een andere optie is het veranderen van het bestemmingsplan op het werkeiland waardoor de huidige bouwplannen verboden kunnen worden. Ook dit zal leiden tot een schadeclaim van Levago.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel