Mercatus wil met boeren en architecten praten over biologische woningen

EMMELOORD • Do 28 oktober 2021 | 8:42 • Donderdag 28 oktober 2021 | 8:42

Woningcorporatie Mercatus in Noordoostpolder wil in de toekomst biologische huizen laten bouwen met natuurlijke materialen. Zo zouden tomatenplanten bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als isolatiemateriaal. De corporatie gaat hierover donderdagmiddag tijdens een symposium in gesprek met aannemers, boeren, architecten en de gemeente.

Directeur Ton Beurmanjer van Mercatus ziet bio-bouwen wel zitten: "Eigenlijk van oudsher deden we dat altijd al. We gebruikten hout en we gebruikten de klei uit de rivieren om ons heen en stro als isolatie. En dat hebben we gaandeweg helemaal geïndustrialiseerd en andere materialen van gemaakt en eigenlijk kunnen we daar weer naar terug. En kunnen we de bouwmaterialen gaan verbouwen."

Volgens Beurmanjer is het plan juist voor de Noordoostpolder een goede ontwikkeling: "We zijn pioniers en we zijn gewend om nieuwe dingen te doen. Dus waarom zouden wij niet in Noordoostpolder beginnen om eigen bouwmaterialen te verbouwen?" De directeur kan nog geen percentage noemen van hoeveel woningen uiteindelijk bio-based moeten worden, maar het streven is zoveel mogelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel