Werkgroep voor betere verdeling woonlocaties arbeidsmigranten

FLEVOLAND • Za 30 oktober 2021 | 22:00 • Zaterdag 30 oktober 2021 | 22:00

De provincie heeft een werkgroep ingesteld die moet toezien op een goede verdeling van woonlocaties voor arbeidsmigranten in Flevoland. De werkgroep zal zich vooral bemoeien met nieuwe plannen voor grootschalige vestigingen in het buitengebied. Het gaat dan om locaties met een omvang van 300 bedden, voor met name kort verblijf of seizoensarbeid.

Met een gezamenlijke aanpak wil de provincie voorkomen dat er in één gemeente te veel woonlocaties voor arbeidsmigranten komen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren, als er in naburige gemeente minder ruimte is of wanneer de regels voor huisvestingen daar strenger zijn.

Ruimte scheppen
De provincie ziet het liefst dat alle zes gemeenten in Flevoland ruimte scheppen voor arbeidsmigranten en dat dit gebeurt op de manier waarop in Noordoostpolder al wordt gewerkt. Daar zijn grote woonlocaties in het buitengebied en enkele kleinere in Emmeloord en de dorpen. De provincie benadrukt dat er wel rekening gehouden moet worden met de verschillen. Urk is immers niet te vergelijken met Almere.


Volgens de provincie dragen gemeenten zelf vaak vrijkomende boerderijen en agrarische erven aan als geschikte locaties voor huisvesting. Wanneer veel arbeidsmigranten in een gemeente in de agrarische sector werken, vindt de provincie dit een goede oplossing, maar het aantal woonlocaties in een gemeente moet wel beperkt blijven.

Binnen de gemeenten moeten wat de provincie betreft ook kleinere huisvestingen toegestaan zijn, maar daarbij gelden wel maximale aantallen bewoners per pand. Gemeenten moeten hier overigens zelfs keuzes in maken, schrijft de provincie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel