Ervaringsdeskundigen in actie tegen wachtlijsten mentale gezondheidszorg

DRONTEN • Za 30 oktober 2021 | 17:42 • Zaterdag 30 oktober 2021 | 17:42

Er is te weinig aandacht voor de wachttijden in de mentale gezondheidszorg voor jongeren. Dat zegt het landelijk platform voor psychische gezondheid, Mind. Deze stichting hield daarom een landelijke actie. In de gemeente Dronten werd die actie opgepakt door het lokale project 'De Wachtverzachter'. Want ook in Dronten worden de wachtlijsten langer.

"Als je naar het gemiddelde kijkt, dan is de wachttijd voor iemand met een depressie al snel 20 weken", zegt Isabelle Dekker. Zij doet voor Bureau LWPC in Swifterbant projecten in het sociaal domein. "Als het gaat om iemand met schizofrenie, dan gaat het om 28 weken."

Stilstaan op een zeepkist
Tijdens de landelijke actie van de stichting Mind, gingen jongeren in diverse steden urenlang stilstaan op een zeepkist om zo aandacht te vragen voor het wachten op zorg. De actievoerders in Dronten pakten het anders aan. "We wilden aangeven dat we het ook beu zijn dat er meer over ons wordt gepraat, dan met ons", zegt ervaringsdeskundige Jazz Pietersz. De actie in Dronten vond plaats op een boerenerf in Swifterbant. "We nodigen iedereen uit om met ons te komen praten over hoe het nu zit."

Aan een tafel in de boerenschuur komt een aantal belangstellenden een kijkje nemen. Eén van hen is raadslid Paul Zuurendonk van de VVD in Dronten. "Ik zie als raadslid vooral een papieren werkelijkheid", zegt hij. "Ik wilde hier zelf horen waar mensen tegen aan lopen in de zorg."

"Je hebt nú hulp nodig."

— Jazz Pietersz

Complexe problemen
Het gaat om jongeren met een zeer divers palet aan problemen, zegt Jazz Pietersz. "Denk aan jongeren met zeer complexe vormen van het posttraumatisch stress syndroom, jongeren met een bipolaire stoornis. Maar ook jongeren met depressies." Pietersz zegt zelf twee jaar op wachtlijsten te hebben gestaan voor zij hulp kreeg. "En die tijd heb je niet. Je hebt nú hulp nodig." Pietersz besloot andere jongeren die nog in dat voortraject zitten te helpen via het project 'Wachtverzachter'.

"In dat project koppelen we ervaringsdeskundigen met jongeren die nog geen hulp kunnen krijgen", zegt Isabelle Dekker. Dan kunnen jongeren met mentale problemen al terecht bij leeftijdgenoten die dat proces al hebben gehad. "Dat kan gaan via persoonlijk contact, via de telefoon. Maar dat kan ook via activiteiten. Of dat we samen iets gaan eten", zegt Dekker.

Alle beetjes helpen, zo is de gedachte. Maar 'Wachtverzachter' is geen professionele hulp, stelt ook Jazz Pietersz. Zij weet als geen ander hoezeer die nodig is. "Hulp krijgen wordt steeds moeilijker. En daardoor wordt het ook steeds gevaarlijker." Pietersz doelt daarmee op het risico dat mensen die niet meer weten hoe ze verder moeten mogelijk een gevaar kunnen worden voor zichzelf. "De suïcidecijfers gaan omhoog. En mensen geven daarmee ook weer trauma's mee aan anderen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel