'Statushouders verdienen een baan'

LELYSTAD • Ma 1 november 2021 | 17:46 • Maandag 1 november 2021 | 17:46

Statushouders verdienen een kans op een baan. Dat zegt Onno Vermooten van het Werkbedrijf Lelystad. Hij organiseerde daarom een banenmarkt om werkgevers en statushouders met elkaar in contact te brengen.

Zo'n 50 werkzoekende statushouders en tien verschillende werkgevers waren naar de banenmarkt gekomen op de Bataviawerf in Lelystad. De bijeenkomst is een initiatief van het Werkbedrijf Lelystad en is onderdeel van een landelijk programma om statushouders en werkgevers bij elkaar te brengen. Vermooten is verrast door de hoge opkomst. "We hadden op 30 statushouders gerekend, maar het blijken er meer dan 50 te zijn. Da's heel erg mooi want deze mensen zijn heel enthousiast om zich te presenteren aan een mogelijke werkgever.

In de hal van de Bataviawerf staan werkgevers met een stalletje klaar om met geïnteresseerden in gesprek te gaan. Er is een stalletje van het Werkbedrijf Lelystad zelf. Maar ook Welzijn Lelystad, kringloopbedrijf De Groene Sluis, Schoonmaakservice Lelystad en Karmac archiefbeheer zijn van de partij.

Eén van de werkzoekende statushouders is Mohammad Bazbooz uit Syrië. De werkgevers op de markt tonen zich per definitie bereid om een statushouder een kans te bieden. En dat helpt veel, zegt hij. "De werkgevers die hier komen, weten al dat wij statushouders niet goed Nederlands spreken. Ze weten dat we onvoldoende werkervaring hebben, dat we misschien geen cv hebben. Maar ze weten ook dat wij hier zijn omdat we onszelf willen verbeteren."

Er worden geen banen uitgedeeld op de markt. De werkgevers bieden vooral leerwerkplekken aan.
Eén van die werkgevers is BDE personeelsdiensten uit Dronten. BDE is een soort uitzendbureau. Brigitte Ender is er juist in gespecialiseerd om statushouders te begeleiden bij het zoeken naar werk. "We hebben werk in de ICT, in de productie, allerlei verschillende functies". BDE wil mensen werk op maat bieden. "Kan iemand regulier aan het werk, dan bieden we dat. En als er bij iemand meer tijd nodig is voor begeleiding, dan bieden we eerst een stage aan vooraf.

'Iedereen verdient een kans om mee te doen. Niemand mag aan de kant blijven staan.' Dat is de opdracht die het Werkbedrijf Lelystad voor zich ziet, zegt Onno Vermooten. Mohammad Bazbooz weet niet wat de toekomst brengt. Maar hij durft er wel weer op te vertrouwen. "Ik vind de sfeer hier heel prettig. Mensen proberen je echt te helpen. Er is hier veel positieve energie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel