Advies Weerwind: 'Ook aandacht voor VOC-tijd in Slavernijmuseum'

ALMERE • Ma 1 november 2021 | 21:07 • Maandag 1 november 2021 | 21:07

In het toekomstige Nationaal Slavernijmuseum moet aandacht komen voor de trans-Atlantische slavernij én voor de slavernij in de voormalige VOC-gebieden in de Indische Oceaan en de Indonesische archipel. Dat adviseert een commissie die onder leiding staat van de Almeerse burgemeester Franc Weerwind aan demissionair minister Van Engelshoven en het Amsterdamse stadsbestuur. Maandag kregen zij het rapport met de conclusies uitgereikt.

De trans-Atlantische slavenhandel was een driehoekshandel tussen Europa, West-Afrika en Amerika van de 16e tot 19e eeuw. Mensen uit Afrika werden tot slaaf gemaakt door Europeanen die in ruil daarvoor wapens en goederen gaven aan de Afrikaanse mensenhandelaren. De trans-Atlantische slavernij moet wat de adviescommissie betreft wel een prominente plaats innemen, vanwege de omvang van deze slavernij en het grote aantal mensen in de diaspora.

'Een verhaal dat je moet delen'
Over de slavernij in de VOC-tijd zei de regiegroep van het toekomstige museum eerder dat er "op den duur" aandacht zal zijn voor de slavernij in deze gebieden, maar de adviescommissie adviseert om dat al vanaf het begin te doen. "Beide slavernijgeschiedenissen doen er toe. Daarom moet je ze ook alle twee laten zien. Dit is een nationaal verhaal dat je moet delen", zegt Weerwind.

Waar het museum precies moet komen, is nog niet bekend. In het verkenningsrapport werd gesproken van een gebouw van 7.000 vierkante meter. "Het zou goed zijn als dit museum zijn plek vindt in Amsterdam", aldus Weerwind. "Maar als je het museum een prominente plek wil geven waar ook de nodige ruimte is, dan kan het mogelijk moeilijk worden in Amsterdam. Dan mag je verder kijken."

De commissie adviseert dan ook om voor de plek van het nationaal slavernijmuseum te kijken naar de metropoolregio Amsterdam, waartoe ook Almere behoort. "Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar de hoofdstad verdient de voorkeur", aldus Weerwind.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel