Hulpdiensten in actie voor nat reddingsvest

LELYSTAD • Di 2 november 2021 | 10:02 • Dinsdag 2 november 2021 | 10:02

De helikopter van de kustwacht, de KNRM van Lelystad en Urk en de politie zijn dinsdag rond 08:45 uur uitgerukt na een melding van een persoon te water op het IJsselmeer. Het bleek te gaan om een automatisch noodsignaal van een reddingsvest dat op een verlaten boot lag in de jachthaven Flevo Marina.

Sommige reddingsvesten zijn tegenwoordig uitgerust met zogenoemde noodbakens. Die zenden automatisch een noodsignaal naar de kustwacht als de drager in het water terechtkomt. Een schip in de buurt van Lelystad ontving dinsdagochtend zo'n noodsignaal en heeft direct de kustwacht ingeseind dat er mogelijk iemand in het water lag. Samen met de brandweer is daarna een zoekactie opgezet.

Omdat de locatie van het reddingsvest niet heel nauwkeurig bepaald kon worden, leek het eerst van het IJsselmeer af te komen. Uiteindelijk bleek het desbetreffende reddingsvest op een aangemeerd jacht in de haven te liggen. Het was slecht onderhouden en heeft waarschijnlijk gereageerd op de vochtige ruimte waar het in lag.

Jan van Veen van de KNRM Urk adviseert booteigenaren om moderne zwemvesten geregeld te controleren en thuis droog op te bergen. "Ga na als je zo'n vest aanschaft wat het onderhoudsschema is, hou dat goed bij, zorg dat je spullen op orde zijn", aldus Van Veen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel