Persconferentie: Mondkapje weer op en op meer plekken QR-code nodig

FLEVOLAND • Di 2 november 2021 | 19:26 • Dinsdag 2 november 2021 | 19:26

Het wordt weer verplicht om een mondkapje te dragen in de supermarkt en andere winkels. De winkels vallen onder publiek toegankelijke binnenruimten waar mondmaskers met ingang van zaterdag verplicht zijn. Ook bij contactberoepen zoals kappers en masseurs moet er een mondkapje gedragen worden. Dat maakte demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge bekend tijdens een persconferentie.

Ook in het hoger onderwijs wordt een mondkapje dragen in de gangen vanaf zaterdag verplicht gesteld. "We moeten weer meer van de mensen vragen nu de besmettingscijfers weer oplopen", aldus demissionair minister-president Mark Rutte.

Het is volgens Rutte belangrijk dat mensen niet tegenover elkaar komen te staan. "We moeten dit samen blijven doen, met een beetje mildheid voor elkaar."

Coronatoegangsbewijzen
Op andere plekken wordt een coronatoegangsbewijs verplicht. De corontoegangspas is nu al verplicht in de horeca, casino's, bij bepaalde evenementen en op cultuurlocaties. Daar komen doorstroomlocaties als musea, sportscholen en zwembaden bij. Ook bij terrassen is een coronatoegangspas vanaf zaterdag verplicht. Daarnaast moet ook publiek bij amateurwedstrijden straks een coronatoegangsbewijs laten zien.

Op enig moment is het wellicht de bedoeling dat een werkgever aan een werknemer mag vragen om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Ook in bijvoorbeeld pretparken en dierentuinen zou er om een coronatoegangsbewijs gevraagd kunnen worden.

Adviezen
Rutte voegde ook drie adviezen toe. Zo keert de 1,5 meter afstand terug en wordt het thuiswerkadvies aangescherpt. Het devies wordt nu: werk minimaal de helft van de tijd thuis. Verder adviseert het demissionaire kabinet om zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk gebruik van het OV te maken.

Hoogste risiconiveau
Heel Nederland staat nu op het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. Dit niveau heet ernstig. Het is de eerste keer dat Nederland op die trede staat sinds het nieuwe, landelijke stelsel drie weken geleden werd ingevoerd. In de afgelopen weken stond het land op de middelste trede, zorgelijk.

Het risiconiveau wordt elke dinsdag vastgesteld. De indeling is gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames en het aantal opnames op de intensive cares in de voorgaande week. Het nieuwe systeem kent drie risiconiveaus (waakzaam, zorgelijk en ernstig) en die status geldt in het hele land.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 100 toegenomen tot 1312. Dat is de grootste toename in één dag sinds 20 april. Toen lagen er echter wel meer dan 2 keer zoveel coronapatiënten in de ziekenhuizen, namelijk 2653.

Ook flinke stijging in Flevoland
Het aantal coronabesmettingen in Flevoland lag de afgelopen week op het hoogste niveau sinds begin januari. De afgelopen zeven dagen werden 1.343 Flevolanders getest op corona, tegenover 920 in de week daarvoor. Dat bleek dinsdag uit de cijfers van het RIVM. De gemeente Urk is deze week de landelijke top tien binnengekomen van hoogste aantal besmettingen (per 100.000 inwoners).

26 Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19, vier meer dan in de week ervoor. Afgezet tegen het aantal inwoners is het aantal nieuwe ziekenhuisopnames op Urk opnieuw hoog te noemen. Zes inwoners van de gemeente Urk werden de afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen. Eén inwoner van Almere overleed afgelopen week aan de gevolgen van COVID-19.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel