Flevoland heeft meer vacatures dan werkzoekenden en dat blijft voorlopig zo

FLEVOLAND • Di 2 november 2021 | 22:42 • Dinsdag 2 november 2021 | 22:42

De krapte op de arbeidsmarkt is ongekend hoog en zal de komende jaren aanhouden. Dat is de conclusie van het UWV na onderzoek in verschillende regio's, waaronder Flevoland. Op dit moment zijn er meer vacatures dan werkzoekenden en dat is sinds 1971 niet meer voorgekomen. Dit komt mede doordat de economie beter draait dan voor de coronacrisis, maar ook de vergrijzing en de veranderde manier van werken speelt een rol.

Ook in Flevoland is het niveau van krapte hoog. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 is de vraag naar werknemers hoger dan voor de coronacrisis. Vooral in de techniek, ICT, zorg, transport en productie zal de komende jaren veel werk zijn, dat maar moeilijk ingevuld kan worden als er niets verandert.

'Ga anders om met werving personeel'
Het UVW pleit daarom om anders om te gaan met het werven personeel. Zo moeten werkgevers minder in hokjes gaan denken en niet alleen maar zoeken naar de ideale kandidaat met het perfecte opleidingsniveau of ervaring. Volgens het UWV moet er juist gekeken worden naar de vaardigheden die iemand bezit in plaats van het aantal diploma's. Alleen op die manier kan de krapte op de arbeidsmarkt worden bestreden.

Zo moeten ouderen meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt en moeten er maatwerktrajecten komen voor kwetsbare groepen. Het uitgangspunt daarvan is persoonlijke begeleiding met de juiste scholing en steun. Bijvoorbeeld door mensen te helpen met digitale vaardigheden en het ondersteunen van mensen voor wie thuiswerken niet vanzelfsprekend is.

Ook moeten werkgevers het huidige personeel bijscholen zodat deze doorstromen naar een hogere functie zodat nieuw personeel in lagere functies kunnen instromen. Ook langer werken mogelijk maken, werven in andere regio's of het buitenland en het samenwerken met andere bedrijven behoren tot de mogelijkheden.

Wethouder: kijk naar de kansen
Froukje de Jonge, wethouder in Almere, was aanwezig bij de presentatie van het rapport in op het kantoor van het UWV in Apeldoorn. Zij ziet de krapte op de arbeidsmarkt als een uitdaging en een kans. "We zitten in Flevoland in een economisch booming regio", vertelt De Jonge. "Krapte is een negatief woord maar het is nu wel permanent. Dat betekent dat het ons dwingt, maar ook kansen biedt, om anders te gaan kijken hoe we mensen op de arbeidsmarkt krijgen en houden. De noodzaak van een leven lang leren en ontwikkelen en wordt nu dus echt noodzaak en dat lijkt mij voor mensen die het zwaar hebben op de arbeidsmarkt of eigenlijk goed nieuws."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel