Almeerder staat terecht in hoger beroep grote diamantroof

ALMERE • Wo 3 november 2021 | 16:46 • Woensdag 3 november 2021 | 16:46

Het gerechtshof in Amsterdam behandelt deze week het hoger beroep in de strafzaak rond een grote diamantroof die in 2005 plaatsvond op Schiphol. Een 46-jarige Almeerder zou deze roof hebben gepleegd. Hij deed dat samen met een 57-jarige man uit Amsterdam. Bij de beroving werd voor 72 miljoen dollar aan diamanten buitgemaakt. Het grootste deel daarvan is nooit teruggevonden. De diamantroof vond plaats op het beveiligde vrachtgedeelte van Schiphol.

De Almeerder kreeg in 2019 zes jaar cel opgelegd voor het plegen van de diamantroof, en voor het bezit van een vuurwapen en munitie. Zowel de man als het Openbaar Ministerie zijn tegen deze straf in beroep gegaan. In totaal werden destijds in de zaak maar liefst tien mensen veroordeeld. Over acht van deze zaken gaat het gerechtshof zich de komende dagen opnieuw buigen.

Aan de diamantroof ging een mislukte eerdere poging op Schiphol vooraf. In beide gevallen gebruikten de overvallers een KLM-auto. Ook zouden zij kleding van de luchtvaartmaatschappij hebben gedragen.

De gestolen diamanten werden in een vliegtuig naar Antwerpen geladen. De overvallers sloegen precies op dat moment toe. Ze bedreigden beveiligers met vuurwapens en gingen er in een waardetransportauto vandoor. Door te bumperkleven achter een ander voertuig konden ze gemakkelijk de luchthaven af rijden. Bij het overstappen in een andere auto werd een deel van de buit achtergelaten.

Weinig sporen
De politie en de Koninklijke Marechaussee startten een groot onderzoek naar de diamantroof. Al snel rees het vermoeden dat de mislukte overval van twee weken eerder iets te maken had met de succesvolle diamantroof. Het vermoeden bestond dat de diamantrovers hulp van binnenuit kregen. Een aantal betrokkenen was toen ook al in beeld als verdachte, maar er was niet genoeg bewijs voor hun betrokkenheid.

In 2013 kwam alsnog een doorbraak in de zaak. Eén van de verdachten werd op dat moment afgeluisterd in een andere zaak. De politie hoorde hem in een auto onverwacht vertellen over de diamantroof. Daarbij noemde de man ook namen van andere betrokkenen.

Er komt gelijk een nieuw onderzoek op gang, waarbij tussen 2014 en 2017 zelfs undercover-agenten worden ingezet. Deze undercoveragenten raken bevriend met een verdachte en op den duur krijgen ze van hem meer informatie. Hij toont zich ook bereid om voor hen geld of drugs te smokkelen. Deze verdachte werkte ten tijde van de overval op Schiphol. Hij zou onder meer maandenlang observaties hebben uitgevoerd op Schiphol en hij heeft voor de overvallers wapens op het terrein van de luchthaven gebracht.

In januari 2017 werden in Amsterdam en het Spaanse Valencia meerdere verdachten opgepakt. In 2019 werden tien betrokkenen door rechtbank Noord-Holland veroordeeld. De plegers van de overval kregen 7 en 6 jaar cel.

Verdachte Almeerder
De 46-jarige Almeerder zou bij de geruchtmakende overval een hoofdrol hebben gespeeld. Hij zou een van de mannen zijn die gewapend de diamanten heeft gestolen. De man bleek vaker in aanraking te zijn geweest met justitie. Voor een diefstal met geweld heeft de man al eens 9 jaar cel gehad.

De advocaat generaal komt vrijdag met de eis tegen de verdachten van de diamantroof. Op 17 december doet het gerechtshof uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel