Huisartsen op Urk starten vaccinatie tegen corona

URK • Do 4 november 2021 | 6:30 • Donderdag 4 november 2021 | 6:30

Huisartsen op Urk zijn donderdagmiddag gestart met vaccineren tegen corona. Na overleg tussen de huisartsen, de GGD en de gemeente is het de inwoners mogelijk gemaakt om zich bij de vier lokale huisartsenpraktijken te laten vaccineren. Inwoners hoeven daardoor niet meer naar de vaccinatielocatie van de GGD in bijvoorbeeld Emmeloord.

Volgens huisarts Wilco Bloed is het aantal besmettingen de laatste twee weken op Urk enorm toegenomen. Omdat hij en zijn collega's zich zorgen maakten over de lage vaccinatiegraad onder de Urkers, hebben ze een plan bedacht om vaccinaties binnen de huisartspraktijken aan te bieden.

Hoe krijgen huisartsen patiënten over de streep?
Tijdens een regulier bezoek staan huisartsen eerst stil bij de reden van de komst van hun patiënten. Huisartsen grijpen vervolgens het consult ook aan om patiënten te vragen of ze al een coronaprik hebben gehad. Indien het antwoord nee is, wordt gevraagd of ze zich alsnog willen laten vaccineren.

Als een patiënt instemt, wordt dat nog dezelfde dag geregeld. Huisarts Bloed: "Wij inventariseren in de loop van de dag hoeveel prikgegadigden er zijn. Wij geven in de middag om 15.00 uur aan om hoeveel patiënten het gaat. Om 16.00 uur worden de vaccins kant en klaar bezorgd door de GGD. De assistenten en wij als huisartsen geven tussen 16.00 en 17.00 uur die vaccins. En om 17.00 uur rapporteren wij weer terug aan de GGD wie gevaccineerd is en zij verwerken het weer in hun systeem voor de QR-code en verdere afhandeling."

Huisartsen zouden het liefst een voorraad vaccins in hun praktijk hebben, maar dat kan niet. Het vaccin moet bij -80 graden bewaard blijven, en daarvoor hebben de huisartsen niet de juiste apparatuur. Daarom is afgesproken dat de GGD de vaccins aan het einde van de middag aflevert bij de vier huisartsenpraktijken op Urk.

Bloed gaat eerste twaalf patiënten vaccineren
Bloed zegt de afgelopen dagen verschillende gesprekken te hebben gevoerd met zijn patiënten. Het resultaat is dat hij twaalf patiënten bereid heeft gevonden om zich te laten vaccineren. Voor hen is donderdagmiddag een afspraak gepland.

Volgens Bloed zijn er mensen die vanuit hun religieuze overtuiging principiële bezwaren hebben tegen de vaccinatie. Maar hij merkt ook dat er mensen zijn die de vaccinatie weigeren op grond van verkeerde informatie. Bloed: "Dat het vaccin ernstige bijwerkingen zou hebben op de lange termijn, dat het een experiment is waar we aan blootgesteld worden, veranderingen in het DNA. En ook een stuk wantrouwen tegen het RIVM en de overheid. Dat zijn wel de dingen die wij voorbij zien komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel