Bunschoten wil onderzoek naar Zeewolder lichtjes

ZEEWOLDE • Vr 5 november 2021 | 15:47 • Vrijdag 5 november 2021 | 15:47

De rode lampjes die in het donker branden op windmolens van Windpark Prinses Alexia en Windpark Zeewolde, zorgen nog steeds voor veel overlast aan de overkant van het Eemmeer. Een meerderheid van de gemeenteraad van Bunschoten wil daarom onderzoeken hoe de lichthinder zoveel mogelijk beperkt kan worden.

De motie werd ingediend door raadslid Henk Bos van de Christelijke Arbeiders Partij. Hij is klaar met de flikkerende lampjes, vertelt hij aan RTV Utrecht. Bos noemt windpark Krammer in Zeeland als voorbeeld van hoe het anders kan. Dit park maakt als test gebruik van transponderdetectie: een techniek waardoor de lampjes automatisch gaan branden wanneer er een vliegtuig nadert, en verder uitblijven.

'Uitzetten is geen optie'
De lampjes op de windmolens zijn er om te voorkomen dat vliegtuigen tegen de turbines botsen. Zomaar uitzetten is dus geen optie, maar de lampen zorgen al langere tijd voor overlast. Vattenfall deed in 2014 al onderzoek naar alternatieven. "In samenspraak met de overheid hebben we toen sommige lampen uitgezet, gedimd of vast brandend gemaakt", zegt Gerben Epema van de energieleverancier.

Op Windpark Zeewolde zijn de lampen zo geplaatst dat het licht zo min mogelijk omlaag schijnt. De molens zijn ook hier voorzien van dimbare lampen, daar kan na de oplevering van het park gebruik van gemaakt worden.

Automatisch uitschakelen
Nu er in Zeeland een andere techniek wordt toegepast, lijkt het ook een optie om de lichten volledig uit te schakelen. Door transponderdetectie worden de lampjes automatisch aangezet voordat er een vliegtuig overvliegt. Eind februari werd er in de Tweede Kamer een motie aangenomen om deze techniek in te voeren. Windpark Krammer in Zeeland is aangewezen als landelijke testlocatie. Een test met een drone werd succesvol afgerond, een test met een vliegtuig moet nog plaatsvinden.

Gerben Epema hoopt dat dit lukt. "Als de proef lukt, gaan wij nog beter naar deze techniek kijken. Dan kunnen de lampen helemaal uit en kunnen we de overlast nog beter beperken voor de omgeving."

Voor de Bunschoter Henk Bos duurt dit te lang. Nu zijn motie is aangenomen hoopt hij dat de gemeente Zeewolde actie onderneemt om de lichthinder zo snel mogelijk te verminderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel