Afschot Oostvaardersplassen toch mogelijk ondanks jachtverbod vogelgriep

LELYSTAD • Di 9 november 2021 | 6:01 • Dinsdag 9 november 2021 | 6:01

Ondanks een jachtverbod in verband met de vogelgriep kunnen faunabeheerders deze winter toch grote grazers afschieten in de Oostvaardersplassen. Dat laten woordvoerders van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Staatsbosbeheer weten aan Omroep Flevoland.

In een zone van 10 kilometer rondom besmette bedrijven met vogelgriep mag momenteel niet gejaagd worden. Sinds de tweede besmetting in Zeewolde vallen ook de Oostvaardersplassen in dit gebied. In een persbericht van het ministerie van LNV staat dat de jacht op alle dieren in die zones verboden is. Maar een woordvoerder van het ministerie meldt dat er uitzonderingen mogelijk zijn als aan speciale eisen wordt voldaan. In de uitwerking staat: 'het is verboden in het wild levende dieren te vangen of te doden, voor zover dat watervogels betreft of watervogels kan verstoren.'

Grote grazers afschieten mag dus, zolang de watervogels in het gebied niet worden verstoord. Volgens Staatsbosbeheer worden de watervogels niet opgejaagd omdat de faunabeheerders dempers gebruiken op hun geweer. Daarnaast wordt er niet bij de moerassen gejaagd, maar op de drogere delen waar minder watervogels voorkomen. Een boswachter laat weten dat als een watervogel alsnog schrikt en wegvliegt, deze zo'n 100 meter verderop wel weer landt.

10 KM-zone na de tweede uitbraak in Zeewolde

Het ministerie van LNV bevestigt dat Staatsbosbeheer door mag gaan met het afschot in de Oostvaardersplassen. "Het ministerie is in gesprek met Staatsbosbeheer om te bekijken op welke wijze populatiebeheer in de Oostvaarderplassen kan plaatsvinden terwijl watervogels niet worden verstoord. Daarbij wordt ook de inzet van dempers meegenomen en andere werkwijzen die hieraan kunnen bijdragen."

Iedere winter worden in de Oostvaardersplassen honderden grote grazers afgeschoten omdat de populatie daar anders te groot wordt. Staatsbosbeheer zegt dat de bronsttijd voorbij is en dat er inmiddels geteld is hoeveel dieren in het gebied afgeschoten moeten worden. Wanneer daarmee begonnen wordt, is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel