Toekomstige bewoners Knarrenhof vieren officiële start van de bouw

ZEEWOLDE • Di 9 november 2021 | 23:11 • Dinsdag 9 november 2021 | 23:11

In Zeewolde is dinsdag de officiële start gevierd van de bouw van een Knarrenhof in de Molenbuurt. Met een ruk aan een touw werd een groot bouwbord onthuld. En op dat bord aan de Windlust in Zeewolde staat wat hier moet verrijzen. Een woongemeenschap in de vorm van een hof waarbij de bewoners hun eigen huis hebben, maar een tuin en een gemeenschappelijke leefruimte delen. Alle bewoners van de 23 huizen die hier komen, waren aanwezig bij de officiële start. En ze kunnen niet wachten tot ze er in kunnen.

"We hebben er zeker zin in", zegt één van de toekomstige bewoners. "We hebben er lang op gewacht, maar uiteindelijk is het toch zover." De bewoners van de Knarrenhof kiezen voor deze woonvorm omdat ze in een groep willen wonen waar mensen naar elkaar omzien. "Ik woon nu in Utrecht", zegt een mevrouw. "Dat is een mooi huis, maar ik ken niemand van mijn buren. En ik verwacht dat dat hier anders zal zijn."

Veel vraag
De Knarrenhof is een idee van Peter Prak. Via de stichting Knarrenhof Nederland is hij in gesprek met diverse gemeenten en bouwers om deze woonvorm te realiseren. Er is landelijk veel vraag naar een plekje in een Knarrenhof. Landelijk hebben zich 28 duizend mensen, verdeeld over 332 gemeenten, ingeschreven. Prak snapt goed waarom. "We zijn heel hard aan het vergrijzen", zegt Prak. "Over dertien jaar is 43 procent van alle volwassenen 60 plus. Als je ouder wordt, word je minder onafhankelijk. En omdat de overheid zich steeds meer terugtrekt, moet je het zelf organiseren. En dan is een Knarrenhof een antwoord op hoe je dat samen kunt doen."

In de Knarrenhof in Zeewolde komen zestien koopwoningen en zeven sociale huurwoningen. Die worden verhuurd door Woonpalet. Carolien van Rijen van de woningcorporatie ziet dat als een opdracht voor Woonpalet. "Wij hebben de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat Zeewolde een plek is waar je ook op latere leeftijd nog prettig kunt wonen."

Sociaal contract
De Knarrenhof staat of valt met nabuurschap. Het is de bedoeling dat de bewoners naar elkaar omzien. "Daarvoor tekenen de bewoners een sociaal contract", zegt Peter Prak. "Eigenlijk staan daar maar twee plichten in. De eerste is dat je om hulp vraagt als je die nodig hebt. En de tweede is dat je een beetje aandacht hebt voor de buren om je heen." Het is volgens Prak niet de bedoeling dat de bewoners elkaars mantelzorgers worden. "Dat is aan de professionals. Het gaat er om dat je boodschappen voor elkaar doet, dat je vraagt hoe het gaat. Dat je iemand naar het station brengt. Of dat je helpt met de belastingaangifte."

Voor de Knarrenhof in Zeewolde hebben ruim 230 mensen zich ingeschreven. Wat de stichting Knarrenhof Nederland betreft, blijft het niet bij één locatie. "Wij willen in gesprek met de gemeente over een mogelijke nieuwe locatie", zegt Prak. Ook aanwezig bij de officiële start is wethouder Wim van de Es van de gemeente Zeewolde. Hij zegt open te staan voor ideeën. "We laten het aan initiatiefnemers om voorstellen te doen. Maar als er voldoende interesse is, dan zijn wij bereid om daar serieus naar te kijken."

De oplevering van de Knarrenhof in Zeewolde staat gepland voor de zomervakantie van 2022.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel