Liander: nieuwe grootverbruikers in Lelystad geen stroom tot 2026

LELYSTAD • Do 11 november 2021 | 6:11 • Donderdag 11 november 2021 | 6:11

Nieuwe bedrijven, scholen en supermarkten in een groot deel van Lelystad kunnen tot 2026 geen stroom afnemen van het elektriciteitsnet. Dat zegt Liander. Volgens de netbeheerder is het huidige elektriciteitsstation Zuiderveld in de wijk Landerijen overbelast. Daarom moet er een nieuw station op een nog te bepalen plek in de stad komen. Dat station is pas in 2026 gereed, verwacht Liander.

Er zijn extra transformatoren nodig om de elektriciteitsvraag van nieuwe grootverbruikende bedrijven in Lelystad aan te kunnen. Denk daarbij aan kantoren en supermarkten. Volgens Liander kunnen die extra transformatoren niet bij Zuiderveld worden geplaatst, omdat daar geen ruimte meer is. Daarom moet er een nieuw elektriciteitsstation komen. De netbeheerder zegt dat het station binnen een jaar klaar kan zijn, maar dat procedures wel vier tot vijf jaar kunnen duren.

'Komt rauw binnen'
De gemeente Lelystad is op de hoogte van de 'netbeperking'. Wethouder Adam Elzakalai: "Begin deze week kregen wij het bericht van de netbeheerders dat de komende periode voor grootverbruikers geen ruimte is op het net. Dat kwam natuurlijk wel rauw binnen." Elzakalai ziet het als een groot probleem maar denkt niet dat de groei van Lelystad hierdoor volledig stil zal komen te liggen.

"Bestaande gebruikers en woningen hebben hier geen last van. Die blijven gewoon stroom houden. Het gaat met name om bedrijven die heel veel stroom gebruiken, daar is nu geen capaciteit voor." Volgens Elzakalai zal het ook geen effect hebben op de 40.000 woningen die nog gebouwd moeten worden en zal het ook geen belemmering zijn om Lelystad Airport te kunnen openen. Ook heeft het geen effect op het bedrijventerrein Flevokust Haven.

Liander: gaat om groot deel stad
Volgens Elzakalai gaat het vooral om het zuiden van de stad, maar Liander spreekt dat tegen. "Het gaat om een groot gedeelte van Lelystad," vertelt Ceriel Thissen van Liander. "Het gaat om nieuwe aansluitingen, of uitbereidingen van bestaande aansluitingen van bedrijven. Die kunnen we voorlopig niet aansluiten op het elektriciteitsnet." Volgens hem speelt dit ook in andere provincies zoals Noord-Holland, en hij verwacht dat het daar niet bij zal blijven.

Ontwikkelingen gaan te snel
Had dit probleem niet eerder voorzien en voorkomen kunnen worden? Thissen: "We zien dat de ontwikkelingen op dit moment zo snel gaan, de economische groei maar ook de verduurzaming van Nederland. Dat kunnen we op dit moment niet bijhouden met het aanpassen van onze netten. Daar werken we hard aan, maar dat is heel veel werk in een tijd waarin er ook schaarste is aan technisch personeel."

Liander wil met de gemeente in gesprek om eerder dan 2026 aan de elektriciteitsvraag te kunnen voldoen. De netbeheerder verwacht in 2023 een tussenoplossing. Dan is tien tot vijftien megawatt beschikbaar. Wat dat betekent voor nieuwe, grootverbruikende bedrijven kan Liander nog niet zeggen.

Hoe het nu werkt voor bedrijven die al bezig zijn zich hier te vestigen en wie er als eerste aanspraak maakt op de stroom, zal Elzakalai met de bedrijven zelf bespreken. "Er zijn natuurlijk al een aantal lopende projecten gaande, daar gaan we nu mee in contact treden, samen met Liander, om te kijken hoe we daar een mouw aan kunnen passen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel