Drie jaar cel geëist voor rol bij smokkel 102 kilo cocaïne

LELYSTAD • Vr 12 november 2021 | 12:49 • Vrijdag 12 november 2021 | 12:49

Tegen een 54-jarige man uit Lelystad is vrijdag bij het gerechtshof in Amsterdam drie jaar cel geëist. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de smokkel van 102 kilogram cocaïne. De rechtbank sprak de KLM-medewerker begin dit jaar vrij, maar het Openbaar Ministerie (OM) ging daartegen in hoger beroep.

De partij cocaïne met een waarde van vier miljoen euro werd in april 2019 op Schiphol aangetroffen in een container op een KLM-vlucht die uit Suriname kwam. Uiteindelijk hield de politie vorig jaar januari de Lelystedeling en een 39-jarige collega uit Almere als verdachten aan. De Almeerder kreeg van de rechtbank vijf jaar gevangenisstraf opgelegd. Hij wilde de container bij het vliegtuig ophalen. De Lelystedeling werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Het OM is er echter nog steeds van overtuigd dat de man betrokken was bij de drugssmokkel. In zijn telefoon is een cijfercombinatie gevonden die overeenkomt met het containernummer. Volgens de verdachte ging het om het artikelnummer van een trainingspak dat hij op internet had gezien. De aanklager vindt het te toevallig.

Daarnaast hadden de Lelystedeling en de Almeerder volgens het OM in de uren voor de aankomst van het vliegtuig opvallend veel contact via WhatsApp. Ook zat de Almeerder vooraf een aantal minuten bij de Lelystedeling in zijn dienstauto.

Gesprek over koetjes en kalfjes
De advocaat van de 54-jarige man pleitte opnieuw voor vrijspraak. Hij toonde in de rechtszaal aan dat het intypen van de cijfercombinatie in een zoekmachine op internet inderdaad naar een trainingspak leidde. Ook zag hij niets verdachts in de contacten tussen de jarenlange collega's, die ook privé bevriend waren. Het gesprek in de dienstauto zou over 'koetjes en kalfjes' zijn gegaan.

Geen dure producten
De advocaat benadrukte verder dat zijn cliënt nooit in de buurt van de container was geweest. Ook was de man voor zijn aanhouding maandenlang door de politie geobserveerd en afgeluisterd, zonder dat dit iets verdachts had opgeleverd. Bij hem waren ook geen onverklaarbare geldbedragen of luxe goederen aangetroffen, zoals bij de Almeerder het geval zou zijn geweest. "Meneer is iemand die heel sober leeft. En die van zijn werk houdt", aldus de raadsman. De Lelystedeling is na zijn aanhouding door de KLM voorlopig op non-actief gesteld, maar volgens zijn advocaat is door het beleid bij KLM ook bij een vrijspraak de kans minimaal dat hij daar weer aan de slag kan.

Tegen de Lelystedeling was bij de rechtbank vijf jaar cel geëist voor het medeplegen van drugssmokkel, maar de aanklager vond in hoger beroep alleen medeplichtigheid bewezen. Omdat dit een lichtere vorm van betrokkenheid is, eiste hij ook een lagere gevangenisstraf. De Lelystedeling zat voor zijn vrijspraak door de rechtbank bijna een jaar in voorarrest.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel