Basisschool Panta Rhei heeft meest 'mediawijze' klas van Flevoland

ZEEWOLDE • Ma 15 november 2021 | 13:41 • Maandag 15 november 2021 | 13:41

De gecombineerde groep 7/8 van basisschool Panta Rhei uit Zeewolde is de meest 'mediawijze' klas van Flevoland. De leerlingen hebben de meeste punten verzameld in het spel MediaMasters. In de game worden zij bevraagd over de kansen en gevaren van (digitale) media. Onder meer de onderwerpen cybercriminaliteit, online pesten, nepnieuws en privacy komen aan bod.

De scholieren probeerden een week lang opdrachten te volbrengen, zogeheten 'MediaMissies'. De oudste groep van Panta Rhei slaagde daar binnen Flevoland het best in. In de landelijke wedstrijd eindigde de schoolklas als vijfde. Volgens organisator Netwerk Mediawijsheid deed een recordaantal van zo'n 160.000 leerlingen mee.

Prestaties
Sarah Hijmans, de producent van MediaMasters, zegt dat deelnemers over het algemeen veel juiste antwoorden gaven. Onder andere op het gebied van beeldmanipulatie hadden scholieren door dat ze om de tuin werden geleid. "Dat is hoopgevend", aldus Hijmans.

Met het herkennen van phishing-mails ging het minder goed. Volgens Hijmans is dat niet vreemd, want ook volwassenen hebben moeite daarmee. "Heel goed dus dat kinderen al op jonge leeftijd oefenen met het herkennen hiervan."

Week van de Mediawijsheid
De wedstrijd MediaMasters is een vast onderdeel in de Week van de Mediawijsheid. Het spel kan kan het hele schooljaar worden gespeeld, en in november als wedstrijd. Dit jaar werd voor de elfde keer gestreden om de titel. In 2015 was Panta Rhei de beste van Nederland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel