'Dakboswachters' gezocht om buurten te vergroenen

ALMERE • Wo 17 november 2021 | 9:58 • Woensdag 17 november 2021 | 9:58

De gemeente Almere zoekt inwoners die zich willen inzetten voor het vergroenen van daken in de stad. Drie 'dakboswachters' krijgen de taak om zelf hun dak groen te maken en ook buurtbewoners te enthousiasmeren hetzelfde te doen.

De gemeente geeft aan dat er in de stad veel platte daken zijn, in totaal 540.000 vierkante meter. Dat staat gelijk aan 80 voetbalvelden. "Als je op de daken kunt staan, kunnen er ook plantjes op", zegt Jan Henk Tigelaar van Rooftop Revolution, een organisatie die zicht richt op het vergroenen van de daken. Als er lagen met (vet)plantjes op de daken komen, zou dat verschillende voordelen hebben. Tigelaar: "Een dak met groen gaat langer mee dan een dak zonder groen. De zomers worden steeds heter en de buien steeds heviger. De daken kunnen daar een goede rol in spelen door water vast te houden en op zomerse dagen verkoelend te werken."

De groene daken dragen volgens Tigelaar ook bij aan de biodiversiteit. "De plantjes en de beestjes staan onder druk", zegt hij. "Natuur in de stad helpt en zeker zo'n dak met inheemse planten ondersteunt dat wat extra. De buurt wordt er ook vrolijker van, zeggen wij altijd. Dat is al een hele mooie reden om dit te gaan doen." De gemeente Almere richt zich in eerste instantie vooral op schuurtjes en aanbouwen. Geïnteresseerden hebben tot december de tijd om zich aan te melden bij de organisatie. Daarna worden drie 'dakboswachters' gekozen, die met hun buurt aan de slag kunnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel