VVD en CDA willen Lelystad Airport open, blijkt uit verloren formatiedocument

LELYSTAD • Wo 17 november 2021 | 14:12 • Woensdag 17 november 2021 | 14:12

VVD en CDA lijken in te zetten op de opening van Lelystad Airport voor vakantievluchten. Dat blijkt uit een document dat ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is verloren in een trein. Het document is bij de Volkskrant terechtgekomen.

In de passage 'Klimaat en duurzaamheid, klimaatadaptatie' staat: "Europese voorstellen om vliegen rechtvaardig te belasten worden ondersteund. Het aantal vluchten op de combinatie Schiphol en Lelystad wordt gemaximeerd, met prioriteit voor behoud van de hub-functie van Schiphol. Ingezet wordt op het verduurzamen van vliegtuigbrandstoffen."

Tussen de regels door
Hoewel er dus niet letterlijk staat dat Lelystad Airport open moet, is dat wel wat de tekst uitstraalt. Het document is eind september opgesteld, in een fase waarin de formatie nog in een diepe impasse zat.

De Volkskrant meldt dat goed geïnformeerde bronnen rond de formatie aangeven, dat het stuk nu nog steeds een rol speelt in de huidige formatiebesprekingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Gert-Jan Segers zegt tegen de NOS dat het document geen status heeft. Het is "allemaal onaf", aldus de ChristenUnie-leider. Formateur Johan Remkes omschrijft het als "een resultaat van twee fracties die wat aan elkaar gesnuffeld hebben. En zoals u weet zitten er nu vier fracties om tafel."

'Wij zijn er klaar voor'
Het bestuur van Lelystad Airport laat in een reactie weten de berichtgeving in de Volkskrant te hebben gelezen. "Positief dat er gesproken wordt over de combinatie Lelystad en Schiphol. Wij zijn er klaar voor." laat een woordvoerder van het vliegveld weten. De oorspronkelijke openingsdatum van het vernieuwde Lelystad Airport was april 2018, maar werd keer op keer uitgesteld. Het vliegveld moet gaan dienen als vertrek- en aankomstpunt van vakantievluchten om zo Schiphol te ontzien.

De passage in het document:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel