Financiële hulp energietransitie levert forse CO2-besparing op

FLEVOLAND • Zo 21 november 2021 | 8:45 • Zondag 21 november 2021 | 8:45

Geld dat door het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) is verstrekt om de energietransitie te versnellen, is succesvol gebruikt. Dat stellen de provincie en het expertisecentrum zelf.

De verwachte totale bijdrage aan CO2-besparing door de inzet van het EEF lijkt op ruim 40.000 ton per jaar uit te komen. Deze besparing is aanzienlijk groter dan het minimale doel dat bij de start van het traject in 2014 werd gesteld. Destijds hoopte men 8.000 ton per jaar te besparen. Willem Enklaar van EEF: "De provincie heeft de doelstellingen toen afgestemd op technologische en financiële verwachtingen die bij de start van EEF (toen nog ‘DE-on’) bekend waren. Maar de energietransitie heeft zich sneller ontwikkeld dan verwacht, wat een verhogend effect heeft op de bijdrage aan CO2-besparing".

Het EEF is een initiatief van de provincie om de overstap naar nieuwe energiebronnen te versnellen. Sinds 2014 is er daarvoor bijna 10 miljoen euro door de provincie beschikbaar gesteld. Het is de bedoeling dat een groot deel van dit bedrag op termijn weer terugvloeit in de provinciale kas. De grootste leningen gingen naar een aardwarmteproject in het kassengebied van Luttelgeest en naar een biomassacentrale in Lelystad. De afgelopen jaren verstrekte EEF vooral kleinere leningen aan ondernemers en instellingen in Flevoland.

Voor bijna elke door het EEF gefinancierde euro zijn negen aanvullende euro's aan middelen door initiatiefnemers of andere financiers verstrekt. Dit zogenoemde multiplier-effect heeft volgens de provincie ook veel succesvoller uitgepakt dan was verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel