Minister zet plan voor zwaarbeveiligde rechtbank in Lelystad door

LELYSTAD • Ma 22 november 2021 | 8:58 • Maandag 22 november 2021 | 8:58

Lelystad lijkt daadwerkelijk een zwaarbeveiligde rechtbank te krijgen. Die gaat dan dienen als vervanger van de huidige 'Bunker' in Amsterdam Osdorp. In de Bunker staan nu de zwaarste criminelen van ons land terecht, zoals Ridouan Taghi en Willem Holleeder.

De locatie in Amsterdam Osdorp is aan vervanging toe. In juli kwam Lelystad al als meest geschikte plek naar voren. Minister Sander Dekker zegt maandag dit advies over te willen nemen.

Het is de bedoeling dat de nieuwe rechtbank vlak naast de gevangenis komt te staan. Door de rechtbank en gevangenis te combineren, kunnen verdachten met een hoog vluchtrisico ook tijdelijk in de penitentiaire inrichting overnachten.

De locatie voor de nieuwe rechtbank:

Meerdere locaties
De aanleg van het 'Justitieel Complex Lelystad' maakt onderdeel uit van een groter plan. Ook op andere plekken in het land worden meer faciliteiten gebouwd voor het detineren en berechten van zware criminelen.

Zo komt er in het Zeeuwse Vlissingen een nieuwe Extra Beveiligde Inrichting (EBI), zodat gevangenen uit deze categorie niet alleen in de huidige EBI in Vught ondergebracht kunnen worden. Ook in Vlissingen komt een zittingslocatie voor de rechtbank. Dit zodat rechters, griffiers, officieren van justitie en advocaten in een beveiligde voorziening kunnen werken en overnachten. Het overnachten voor gedetineerden zal ook mogelijk worden bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

In de PI in Vught wil minister Dekker het daarnaast mogelijk maken om verdachten via videovoorziening hun rechtszaak te laten volgen. Daardoor hoeven ze niet meer vervoerd te worden naar een rechtszaal. Vooral dit vervoer is op dit moment een heikel punt bij grote rechtszaken. Het kost veel politie-inzet en er is kans dat zware criminelen ontsnappingspogingen ondernemen.

Voor de plannen in Lelystad is inmiddels een werkgroep opgericht. Minister Dekker verwacht de Tweede Kamer begin volgend jaar te informeren over de precieze uitwerking van het plan.

De huidige locatie van de bunker in Amsterdam. Foto: NH Nieuws

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel