Gratis wildkroket voor alle inwoners Lelystad en Zeewolde

FLEVOLAND • Ma 22 november 2021 | 23:10 • Maandag 22 november 2021 | 23:10

Inwoners van Lelystad en Zeewolde kunnen vanaf deze week bij AnyTyme Snack & Dine aan de Zuiderpoort in Lelystad een gratis wildkroket ophalen. In het stukje Hollandse delicatesse zit onder meer vlees van wilde zwijnen en reeën die in Flevoland of op de Veluwe zijn geschoten. Voor het ophalen van een gratis kroket is een bon nodig. Die wordt huis-aan-huis verspreid.

De wildkroket is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV). De jagers willen zo de kwaliteit van het Nederlandse wild op de kaart zetten. "Wild is scharrelvlees van de bovenste plank", zegt Harco Stavasius namens de KNJV. "We jagen niet voor het één of ander, wild is een prima gerecht voor thuis of in het restaurant."

De jagersvereniging wil met de actie tevens 'bewustwording creëren' over wat jagers allemaal doen. Volgens Stavasius worden jagers dagelijks ingeschakeld bij aanrijdingen met wild. "Vooral in zuidelijk Flevoland zien we dat de aantallen wild substantieel stijgen. En daarmee stijgt ook het aantal ongelukken met de dieren." Jagers worden bij een aanrijding opgeroepen om het dier uit zijn lijden te verlossen. De jagers ruimen het kadaver ook op omdat het zicht van aangereden, dode dieren langs de kant van de weg de verkeersveiligheid niet ten goede komt. Stavasius verwacht dat het aantal ongelukken met wild dit jaar ruim boven de 600 komt.

Inhoud kroket is verrassing
Het vlees van dit zogeheten 'valwild' zit niet in de kroket. "Dat vlees mag hier niet worden aangeboden voor consumptie", aldus Stavasius. De kroket is gemaakt van regulier geschoten wild. De inhoud van de kroket is een verrassing. "Er kan wild zwijn in zitten, of ree, of een combinatie."

Eigenaar Vincent Oud van AnyTyme Snack & Dine is blij met de actie. "Ik heb zoiets nog niet eerder meegemaakt." Hij heeft inmiddels ongeveer twintig klanten gehad die met een bonnetje langskwamen. Lelystad en Zeewolde zijn samen goed voor zo'n 100.000 inwoners. Oud is er niet bang voor dat al die mensen een kroketje komen halen. "Ik hoop vooral dat iedereen die langskomt twee kroketjes bestelt. Daar word ik nou wild van."

Naast Lelystad is de wildkroket ook op andere plekken in het land verkrijgbaar. Locaties zijn te vinden op internet. De actie loopt tot en met 20 december 2021.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel