Vervuild slib gebruikt bij aanleg Marker Wadden

LELYSTAD • Di 23 november 2021 | 17:23 • Dinsdag 23 november 2021 | 17:23

Natuurmonumenten geeft toe dat er vervuild slib is gebruikt bij de aanleg van de Marker Wadden. Dat het nu pas naar buiten wordt gebracht verdient niet de schoonheidsprijs. "We hadden het beter moeten communiceren, we hebben niks te verbergen", aldus Natuurmonumenten.

Het vervuilde zand is afkomstig van de zeesluis in IJmuiden. Het gaat om ongeveer 14.000 kuub op een totaal van 4,5 miljoen kuub zand dat is gebruikt voor de aanleg van de eilanden in het Markermeer. Het zand is in 2016 aangebracht als onderlaag onder één van de duinen. Destijds heeft aannemer Boskalis het vervuilde zand aangemeld bij het meldpunt Bodemkwaliteit, en is het wettelijk toegestaan.

Sinds 2017 is alleen schoon zand, klei en slib gebruikt. Vissers op het Markermeer maken zich toch zorgen. Afgelopen zomer heeft de vissersvloot beduidend minder vis gevangen. Natuurmonumenten zegt dat onderzoeken anders uitwijzen en dat de visstand op orde is. Omdat het vervuilde zand is ingepakt is er volgens Natuurmonumenten geen vrees voor milieuschade.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel