Gemeente staat Floriade tijdens schadeclaims met 10 miljoen bij 

ALMERE • Di 23 november 2021 | 22:34 • Dinsdag 23 november 2021 | 22:34

Mocht de Floriade volgend jaar te maken krijgen met grote schadeclaims, dan kan de organisatie van het evenement voor een bedrag van 10 miljoen euro aankloppen bij de gemeente. In bepaalde gevallen zal de gemeente dan de portemonnee trekken. Dit om te voorkomen dat de Floriade BV failliet gaat.

Zo'n faillissement kan er volgens het college van B en W voor zorgen dat gedupeerden in de kou blijven staan en het slagen van de Floriade in gevaar komt.

Grootste geldschieter
De Floriade BV is volledig eigendom van de gemeente. De gemeente is dan ook veruit de grootste financierder van de BV, gevolgd door het Rijk en de provincie. Aan commerciële partijen verdient de Floriade nog nauwelijks iets. Dat zorgt ervoor dat de BV geen dik gevulde bankrekening heeft. De gemeente maakt om de zoveel tijd een bedrag over dat nodig is voor de voorbereidingen.

Nu het evenement steeds dichterbij komt vormt het gemis aan eigen vermogen volgens de Floriade en het college van B en W een risico. Richting de gemeenteraad worden twee specifieke onvoorziene gebeurtenissen genoemd. Namelijk de gevolgen van Covid-19 en calamiteiten op het terrein waarbij bezoekers lichamelijk letsel oplopen. Dat kan leiden tot grote schadeclaims.

Corona-lockdown
'Wanneer Nederland weer in een volledige lockdown terecht komt, wordt het risico gelopen dat er te weinig kaarten worden verkocht. Of dat er geld moet worden terugbetaald voor reeds aangeschafte tickets', zo geeft het college van B en W aan.

Mocht de Floriade voor meer dan 10 miljoen euro aan tickets moeten terugbetalen, dan zal de gemeente dat volledige bedrag overmaken aan de BV.

Niet te verzekeren
Naast mogelijk nadelige gevolgen van corona blijkt de Floriade moeite te hebben om de juiste verzekeringen afgesloten te krijgen. De bestaande aansprakelijkheidsverzekering biedt slechts een beperkte dekking.

"Het is nog onzeker of in tijden van Corona een verzekeraar bereid kan worden gevonden om voor een evenement als de Floriade een uitgebreidere dekking te verstrekken", zo wordt aangegeven. Vandaar dat de gemeente ook voor ongelukken op het terrein garant gaat staan.

'Dit is geen extra geld'
De gemeente zegt dat de 10 miljoen euro niet gezien kan worden als extra geld voor de Floriade. Voor een breed palet aan tegenvallers heeft Almere in het verleden al zo'n 25 miljoen euro gereserveerd. Bij de 10 miljoen waar het nu over gaat zou slechts sprake zijn van het anders inzetten van de risicogelden.

Almere heeft de afgelopen jaren al vele tientallen miljoenen in de Floriade gestoken. Een duidelijk overzicht heeft de gemeente nooit gepubliceerd, maar het bedrag is in de loop der jaren opgelopen tot minstens zestig miljoen euro. Een bedrag van twintig miljoen verwacht het stadsbestuur nooit meer terug te zien. Grootste deel van de inkomsten zal straks van de kaartverkoop afkomstig moeten zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel