Meer dan 40 procent van de Urkers is vrijwilliger

URK • Do 25 november 2021 | 6:43 • Donderdag 25 november 2021 | 6:43

Ruim 40 procent van de volwassen Urkers doet aan vrijwilligerswerk. Daarmee staat de gemeente in de top vijf van gemeenten waar relatief het meest aan vrijwilligerswerk wordt gedaan. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsmonitor van het CBS.

Binnen Flevoland zijn inwoners van Almere het minst bereid vrijwilligerswerk te doen. Bijna zeventien procent van de volwassen Almeerders helpt wel eens een handje bij bijvoorbeeld een sportvereniging of verzorgingstehuis. Alleen in het Limburgse Kerkrade doen inwoners minder vrijwilligerswerk.

Gemiddeld zegt 23 procent van de volwassen Flevolanders aan vrijwilligerswerk te doen. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde. In Noord- en Oost-Gelderland wonen relatief de meeste vrijwilligers. Uit eerder onderzoek van het CBS bleek dat mensen gemiddeld zo'n vier uur per week aan vrijwilligerswerk besteden.

De Gezondheidsmonitor is een vragenlijstonderzoek van de GGD'en, het RIVM en het CBS dat vorig jaar aan meer dan 500.000 Nederlanders is voorgelegd. Aan mensen is de vraag gesteld of zij aan vrijwilligerswerk doen. In het onderzoek is dat beschreven als 'werk in georganiseerd verband dat onbetaald wordt uitgevoerd', zoals op school, bij een kerkbestuur of een sportvereniging.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel