Onderzoek: minder vogelsterfte door zwarte wiek windturbine?

FLEVOLAND • Wo 24 november 2021 | 20:32 • Woensdag 24 november 2021 | 20:32

De provincie Flevoland werkt mee aan een experiment waarbij wordt gekeken of door het zwart verven van een wiek minder vogels slachtoffer worden van een windturbine. Dat meldt de provincie Groningen.

Volgens onderzoekers zien vogels snel draaiende wieken van windturbines als één wazige schijf en denken ze dat het een veilig gebied is om doorheen te vliegen. Door één wiek zwart te verven, zou dat patroon worden doorbroken en zien vogels de wieken beter.

Eerder onderzoek
Bij eerdere experimenten in Noorwegen bleek dat het zwart verven van één wiek 70 procent minder slachtoffers onder vogels oplevert. Onderzoek moet uitwijken wat de effecten in Nederland zijn. Dat kan verschillen van Noorwegen omdat in ons land bijvoorbeeld deels andere vogels voorkomen en het landschap anders is.

Experiment in Eemshaven
Zeven windturbines in windpark Eemshaven in de provincie Groningen krijgen voor het onderzoek een zwarte wiek. Het gaat om turbines van energieleverancier RWE, met een tiphoogte van 140 meter. De resultaten worden over drie jaar verwacht.

Het onderzoek is een initiatief van de provincie Groningen en RWE, in samenwerking met verschillende overheden waaronder de provincie Flevoland. Ook private partijen uit de windsector, zoals Eneco en Vattenfal werken mee aan het project.

Het onderzoek kost in totaal 600.000 euro. De overheden betalen daarvan 400.000 euro, de rest wordt gefinancierd door de private partijen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel